Het geweten van de UCI

Het speelt zich weliswaar af in de marge van het nieuws. Het doet echter niets af aan het kwalijke feit dat het wel kan gebeuren. Met opnieuw de UCI, de internationale wielerbond, als de organisatie in het middelpunt waar je niet moet zijn voor ethische overwegingen dan wel moraliteit in de besluitvorming. Pragmatisme viert hoogtij, met als hoogste doelstelling dat alles moet en zal lopen zoals het loopt, als de wielersport maar in de running blijft. Maakt verder niet uit hoe. En zo konden door tussenkomst en met medewerking van bestuurders als Verbruggen en McQuaid dopingpraktijken regel worden omdat de andere kant opkijken managerial gezien wel zo handig en rustig is. Als topman van de UCI heb je immers al genoeg aan je hoofd en hoef je niet nog eens de tegenwind op te zoeken. Welnu, in die pragmatische, noem het liever opportunistische traditie was het even voor de hand liggend dat de Wereldkampioenschappen Wielrennen op de baan dit jaar werden toegewezen aan Minsk, hoofdstad van Wit – Rusland, de laatste en enige dictatuur in Europa.

Alsof er geen alternatief voorhanden was onder de honderdvijftig leden die de UCI telt. Maar ja, dan moet je wel positie durven kiezen, een standpunt in durven nemen. Wat ook weer zo lastig is, als je toch al genoeg bestuurlijke besognes aan je hoofd hebt. Dus wat scheelt het dan dat zo’n Loekasjenko met een aan hem toegewezen UCI – evenement goede sier maakt en kan bewijzen dat er niks mis is met Wit – Rusland? Bovendien als die bestuurders van de internationale wielerbond het vuur na aan de schenen wordt gelegd, is er voor hen die zo voorstelbare en ook voorspelbare ontsnappingsroute, namelijk die waarin politiek en sport gescheiden blijven, niets met elkaar te maken hebben, dus een vrijbrief vormt voor diezelfde bestuurders om de andere kant op te kijken, zelfs de handen in onschuld te wassen. Hoewel het maar de vraag blijft of vuile handen daarmee schoon worden. Maar ja, wat is eigenlijk vuil, als er niet eens een geweten aanwezig is? Want die vraag is absoluut wel opportuun als het handelen van de UCI tegen het licht wordt gehouden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s