Gelijk of ongelijk van kiezers

Tot vervelens toe schijnt het gezegd en herhaald te moeten worden dat de kiezer altijd gelijk heeft. Ongeacht de uitslag van een verkiezing. Naarmate dat vermeende gelijk alleen maar meer benadrukt wordt, heb ik de neiging om alleen maar opstandiger te worden en op zoek te gaan naar argumenten en redenen om die zo ijlings betrokken stelling eens goed onderuit te halen. Alsof we vrijuit van lotje getikt mogen zijn zodra we het stemhokje bevolken. Omdat niemand ons toch wat kan maken, daar in de ivoren toren met het rode potlood in de hand. Waar ineens het verstand er niet meer toe doet en de onderbuik het voor het zeggen mag hebben. Met dan achteraf, als al dat soort gevoelens echt zo’n vaart hebben gelopen, ook nog het grootste gelijk van de wereld op de koop toe. Want om een of andere reden bestaat er een levensgroot taboe om het collectieve verstand van de kiezer in twijfel te trekken. Terwijl daar vaker bij nadere beschouwing alle reden toe is. Met het historisch gelijk als doorslaand bewijs van de gerechtvaardigde kritiek die heus wel op een verkiezingsuitslag geleverd mag en mocht worden. Dichtbij huis, dus in eigen land, hebben we kunnen zien wat de stem op de Boerenpartij in de zestiger jaren wel helemaal waard is geweest. Gewoon verkwanseld bleek hij door degenen die de kiezer op die partij naar de Tweede Kamer had gestuurd om daar vervolgens openlijk kopje onder te gaan vanwege levensgrote incompetenties.

Waarmee het ongelijk van die kiezer overduidelijk was bewezen. En laat die geschiedenis zich nadien nog verschillende malen herhaald hebben. De LPF en het Forum voor Democratie en de door hen gegenereerde chaos vanwege opnieuw incompetenties en eigenbelangen waren dus de haast spreekwoordelijke verbeelding van het volgende schromelijk ongelijk van de kiezer. Met de ogen in de zak en het verstand op nul werden de volgende politieke windbuilen door de kiezer op het schild geheven. Hoezo gelijk, als dit soort charlatans in een democratie de kans krijgen om een deel van de macht te grijpen? En wie het nog altijd niet wil geloven dat de kiezer het heus wel eens heel goed mis kan hebben als hij aan het stemmen slaat, die moet zijn kennis van de recente geschiedenis nog maar eens ophalen en teruggaan naar de jaren dertig in Duitsland toen Hitler en zijn NSDAP dankzij het Duitse volk de absolute macht kon grijpen. Ook hier, omdat de kiezer altijd gelijk had? We weten nu wel beter. Wat zoveel wil zeggen dat we al die analisten en duiders van verkiezingsuitslagen met hun open deuren niet voetstoots en altijd moeten geloven. Want de tijd zal het opnieuw bewijzen dat de kiezer met zijn keuze voor de BBB het zoveelste ongelijk aan zijn broek zal krijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Gelijk of ongelijk van kiezers

  1. Mack zegt:

    Begrijp ik nu dat er nooit een nieuwe partij kan komen, en dat je dus altijd op de gevestigde orde moet stemmen? Of die nieuwe partij moet een slap alternatief zijn voor CDA/PDVA/VVD?

    • Anoniem zegt:

      Nee, van elke vier jaar zo’n nieuw schreeuwend fenomeen begin ik langzamerhand echt moe te worden. Te meer omdat het nooit wat brengt. Die vierjaarlijkse heisa lijkt bij het Nederlands DNA te zijn gaan horen. Rancune, onvrede welke haast ingebakken lijkt in de volksaard in een land dat tot een van de welvarendste ter wereld hoort. Zou het allemaal iets te maken hebben met onze dichtbevolktheid, overbevolking, het dicht op elkaars lip zitten? Waardoor het steeds lastiger wordt om nog iets te kunnen verdragen.

      • Hamilton zegt:

        Ben ik, robschimmert, dus.

      • Mack zegt:

        Was jij dat Rob? Maar Ja21 vond je ook al niks, begrijpelijk, maar het zijn geen schreeuwerds. En ik denk niet dat het met overbevolking te maken heeft, aangezien de dichtstbevolkte provincies het minst op bbb stemden. Wel met mensen die zich bedrogen voelen door de politiek en op of andere merkwaardige manier nu denken dat ze dat niet gaat gebeuren.

  2. Hamilton zegt:

    Ben ik, robschimmert, dus.

  3. Dhyan zegt:

    Het lijkt er steeds meer op dat het er helemaal niet toe doet waarop je stemt, het al sinds Rutte gevoerde liberale beleid heeft alleen maar tot nog verdere afbraak geleid van de collectieve zorg voor ons aller welzijn. Behoor je tot de groep waar alsmaar de klappen vallen dan kan ik me zo’n stemgedrag héél goed voorstellen al ben ik het ermee eens dat het regeren deze eveneens, op het eigen belang uit zijnde, partijen evenmin is gegeven. Het zou door de gevestigde orde wel degelijk als een signaal opgepakt moeten worden dat er iets goed mis is.

Plaats een reactie