Bassisten in de jazz (1)

Het muzikaal thema van de maand maart wordt de bassist in de jazz. Ogenschijnlijk weinig spectaculair omdat dit instrument nu eenmaal een dienende, begeleidende functie heeft en hoogst zelden een solistische rol in de vorm van een improvisatie opeist. Over het algemeen zorgt de contrabas namelijk in combinatie met de drums voor het ritmisch kader waarbinnen en waarlangs een combo, een solist of een big band functioneert, waardoor ze niet al te zeer kan en mag opvallen. Dat neemt echter niet weg dat het een cruciaal instrument blijft voor de uiteindelijke bepaling van de klankkleur, die dan ook staat of valt met de bespeler van de bas. De komende donderdagen volgen daar vier voorbeelden van, met als eerste vandaag Charlie Haden die in ´Cinema Paradiso´ de fameuze gitarist Pat Metheny begeleidt.

http://www.youtube.com/watch?v=qEwXcgwzIYE

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bassisten in de jazz (1)

  1. Laurent zegt:

    De bassist vult een heel groot deel van het geluid, en is vooral in de jazz nog meer het ritmische anker dan de drummer. Absoluut essentieel.
    Nooit eerder Pat Metheny op klassieke gitaar gehoord, en hij heeft er nog een goed geluid op ook. Is niet zo vaak het geval bij mensen die normaal gesproken elektrisch en/of staalsnarig spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s