Voetbal, een jurysport?

De afgelopen weken ben ik er te vaak getuige van geweest, heb ik er te veel met mijn neus bovenop gezeten waardoor ik nu langzamerhand en noodzakelijkerwijs tot de konklusie kom dat het voetbal zich lijkt te ontwikkelen tot een jurysport. Het aantal scheidsrechterlijke beslissingen, en dan bedoel ik uiteraard de foutieve en betwistbare, dat van direkte invloed is op het verloop en de uitslag van een wedstrijd lijkt hand over hand toe te nemen. Je kunt dus als voetballer nog zo je stinkende best doen, de kans dat die inspanningen vruchteloos blijken, wordt alleen maar groter dankzij foutieve of twijfelachtige beslissingen van de arbiter. In twee weken tijd heb ik in elk geval twee evidente missers gezien en dan heb ik het nog niet over al die beslissingen die op het randje waren en stof genoeg bevatten voor ellenlange discussies. Maar zoals ik al zei, op twee momenten was het voor mij dus zo helder als glas dat we meer en meer met een jurysport te maken krijgen, waarin de beoefenaars ervan niet meer het primaat hebben van de invloed op de uitslag. Arbiters treden steeds meer op de voorgrond zoals gebeurde bij de wedstrijd Ajax – ADO waar een glaszuiver doelpunt werd afgekeurd ondanks dat de bal volledig de doellijn was gepasseerd.

Geen voorsprong voor Ajax in het begin van de wedstrijd, een morele opsteker voor de tegenstander en de rest van het verloop van de wedstrijd was vervolgens gemakkelijk te voorspellen. Hetzelfde beeld tekende zich gisterenavond tijdens de wedstrijd Manchester United tegen Real Madrid op een dramatischer wijze af toen een van de Mancunians om nog altijd zeer twijfelachtige redenen door de Turkse arbiter van het veld werd gestuurd, waardoor de Engelsen gedwongen waren om met een minderheid hun voorsprong van een doelpunt te verdedigen tegen een van de beste clubteams ter wereld. Logisch dat het wedstrijdbeeld daardoor en daarna ingrijpend kantelde en Manchester United uiteindelijk het nakijken had. En de Turkse scheidsrechter op zijn conduitestaat kon bijschrijven dat hij deze wedstrijd in zijn voordeel en naar zijn inzicht had beslecht. Omdat de wedstrijd uiteindelijk om hem had gedraaid en die 22 spelers naar alle aandacht ondanks hun moeite konden fluiten. Waarmee hij het beste voorbeeld ervan gaf hoe het voetbal de nek omgedraaid wordt en ontaardt in een jurysport, waarin de sterkste niet per se hoeft te winnen, maar de uitslag vaker bepaald wordt door de arbitrage. Want met alle groeiende ego’s, ook in het scheidsrechterskorps, zal deze Turk zonder twijfel verder navolging krijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Voetbal, een jurysport?

 1. math zegt:

  Matchfixing ??

 2. Mack zegt:

  Aan de ene kant heb je natuurlijk gelijk, en werden Ajax en Man. United benadeeld. Aan de andere kant zal het statistisch ook even vaak in hun voordeel uitpakken. We zijn er allemaal verontwaardigd over, maar dat is meestal pas na de herhaling. Want dan zien we het pas. Vanavond bij PSG werd er gefloten voor buitenspel. Ik zei ook gelijk, buitenspel. Maar in de herhaling was het toch geen buitenspel. Wat moet je eraan doen? Zoals bij hockey misschien, dat de spelers een beslissing mogen aanvechten door middel van videobeelden?

  • robschimmert zegt:

   Bij het tennis hebben ze de discussie tot op zekere hoogte al buiten gesloten met de introductie van de Hawkeye, waar per set drie keer een beroep op kan worden gedaan als een speler twijfels heeft over een arbitrale beslissing tav het in of uit geven van een bal. Ik wist niet dat dit ook al bij hockey een regel was. IK weet wel dat het bij rugby mogelijk is om per video beelden terug te zien in geval van twijfels over beslissingen vam scheidsrechters. Waarom zou dat bij voetbal niet kunnen? Het zou een hoop geouwehoer en onvrede voorkomen.

   • Mack zegt:

    Afgelopen zomer bij de Olympische spelen konden de hockeyers ook gebruik maken van die videobeelden. Ze mochten het twee keer per wedstrijd doen, en als hun beroep juist was, bleef die twee keer staan. Als het onjuist was werd het nog één keer. Zoiets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s