Dick tot de vijfde macht

Zijn eclatante succes is het afgelopen weekeinde noodgedwongen en bijna logischerwijs terecht gekomen in de schaduw van de triomftocht van Max Verstappen. Want het was me inderdaad wat, een wereldtitel behalen in een sport die mondiaal gezien zo’n betekenis heeft. Hoewel er natuurlijk in alle redelijkheid een kanttekening geplaatst kan worden bij het Formule 1 – racen als zodanig. Want is het wel een sport? Of moeten we het dan maar een mechanische sport noemen? Maar dat verder terzijde. Want het ging namelijk om die andere Nederlander die op het moment dat Verstappen in Abu Dhabi zijn geslaagde greep naar de wereldtitel in de autosport deed, nog niet eens zo ver daarvandaan, in het Egyptische Sharm – el – Sheikh, zich ook tot wereldkampioen mocht kronen. En evenzo in een sport, die wereldwijd beoefend wordt, het biljarten. Dick Jaspers, een 56 – jarige Brabander uit Sint Willibrord, won de wereldtitel in het driebanden, dat in de biljartwereld tot een van de moeilijkste spelsoorten wordt gerekend.


En o.k., ook hier kan natuurlijk de vraag gesteld worden of het wel om een echte sport gaat. Wat dat aangaat is de paralel met Max Verstappen treffend, zoals ook zo’n opmerking verder afgedaan kan worden als een kanttekening in de marge. Omdat het namelijk verder niets afdoet aan de fenomenale prestatie van die Dick Jaspers, die werkelijk het predikaat ‘groots’ verdient omdat hij deze titel nu voor de vijfde keer in ruim tien jaar tijd in de wacht wist te slepen. Reden waarom hij in brede kring wordt erkend als de beste biljarter ter wereld. Spijtig dan ook dat zijn fraaie triomf zo overschaduwd werd door de euforie en het enthousiasme rond de grootse overwinning van Max Verstappen. Vandaar dat ik Dick Jaspers, dat Nederlands biljartfenomeen, hier des te nadrukkelijker voor het voetlicht haal en hem maar wat graag plaats in mijn portret van de dag. En zou dat geen passender en treffender ondertitel verdienen dan “Dick tot de vijfde macht”?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag, Sport en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dick tot de vijfde macht

  1. Dhyan zegt:

    Wordt Dick nog gesponsord?
    Verstappen wel en dat gaat de sponsor natuurlijk breed uitmeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s