Portugees dagboek (16)

Als je, zoals ik nu, een tijdje op een resort in de Algarve of waar dan ook verblijft, dan worden conditie en lichamelijk welzijn op den duur wel een ‘dingetje’, om dat vreselijke modewoord ook eens te gebruiken. Want het zalig niets doen ligt er voortdurend met zo’n koesterende zon binnen handbereik, met bovendien een heel repertoire van dulces, waar de Portugees het echte patent op heeft, en smakelijke drankjes voor het grijpen. Laat je gaan en je gaat echt voor de bijl om vervolgens wat betreft gewicht en conditie achter de feiten aan te lopen. Met die wetenschap en zekerheid is voorkomen beter dan genezen. Want met wat zelfdiscipline en niet teveel strengheid moet dat gewoon lukken, is mijn ervaring geworden, zeker nu je de middelen daartoe bijna letterlijk bij en in de hand hebt in de vorm van bijvoorbeeld zoiets als een stappenteller. Aan de hand daarvan is het namelijk wat eenvoudig om de norm te bepalen waaraan je moet voldoen om voor het eigen gevoel op een dag voldoende bewogen te hebben.

Zelf hanteer ik daartoe nu een strikte ondergrens van 5000 stappen die echt gezet moeten worden wil ik naar mijn eigen idee op een dag voldoende in beweging zijn geweest en zo mijn conditie en mijn lichamelijk welbevinden enigszins op peil hebben gehouden. Een bovengrens ken ik niet en stel ik mijzelf ook niet, hoewel ik ook weer niet zo nodig hoef te overdrijven. Tevreden ben ik wanneer ik op een dag tussen de zeven – en tienduizend stappen heb gezet. En dreig ik een keer mijn doelstelling niet te halen, dan is de fitness-ruimte op dit resort nog altijd dichtbij genoeg om op de loopband daar mijn quotum aan gewenste stappen en dus lichamelijke beweging te halen. Dat is ongeveer de receptuur waarmee ik een neergang ten gevolge van dat op zich zo zalige niets doen wil voorkomen. Sterker nog dat lekker ontspannen wil ik omzetten in licht inspannen om zo in mijn hoofd en met mijn lijf helemaal beter te worden van dit meer dan aangename verblijf hier in het Zuiden van Portugal.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Portugees dagboek (16)

  1. math zegt:

    Rob en een stappenteller. Ik zal het niemand vertellen! Gegroet en heb het goed in de Algarve.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s