Portugees dagboek (15)

Hoe langer je er verblijft, des te meer groeit het besef dat de Algarve met haar breedte van iets meer dan 150 kilometer een schatkamer van bezienswaardigheden bevat en met name een cultuur-historisch lustoord is. Alleen je moet er wel oog voor hebben en het allemaal zelf willen ontdekken. Maar bij enige moeite is de beloning ruimschoots te noemen. Wat overigens ook niet zo vreemd is omdat het een gebied is dat een meer dan levendige geschiedenis heeft waarin achtereenvolgens de Feniciërs, Romeinen, Visigoten en Moren hun rol opeisten en dus ook hun sporen nalieten in dat nadien gekerstend gebied, waarin de Christelijke beschaving ging domineren. De moderne ontdekkingsreiziger zal er dus altijd iets van zijn gading vinden, zoals bij ons de alom aanwezige keramische bedrijvigheid direct in het oog sprong. En uiteraard ga je dan op zoek naar het neusje van de zalm dat je dan vindt in het nietige Porches, waar deze vorm van nijverheid op het hoogste ambachtelijke niveau wordt bedreven en waar je als bezoeker getuige van mag zijn.

Met plaats van handeling een voor het publiek toegankelijk atelier waar een groep van maximaal zes vrouwen (!) het aangeleverde gebakken materiaal met de hand beschildert, weliswaar volgens een aan ieder van hen toegewezen design, maar zonder dat daar mee het unieke karakter van elk bewerkt product verloren gaat. Een adembenemend schouwspel, dat bijna de vorm van volkscultuur krijgt door de wetenschap dat deze vrouwen zonder uitzondering dit ambacht al zo’n dertig jaar beoefenen gedurende vijf dagen per week en negen uur per dag, de pauzes uiteraard inbegrepen. Wat uiteraard veel vragen oproept, maar tegelijk genoeg antwoorden veronderstelt en in elk geval meer dan genoeg materiaal aanlevert voor teambuilding, theorievorming met betrekking tot groepsdynamica en mogelijk weer een ander licht werpt op aannames en gedachten over arbeidsmotivatie en werkethiek. Want het bloed blijft kruipen waar het niet gaan kan, zelfs heel ver van huis en als de bewondering voor zoveel ambachtelijke vaardigheid toeslaat, waarover trouwens nog veel meer te lezen is op http://www.porchespottery.com

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s