Frenkie en Kick

Bij ons thuis werd Het Parool gelezen. Vraag me niet waarom, maar het zal wel iets met de ontstaansgeschiedenis van die krant in de oorlog te maken hebben en het daarbij behorende sentiment. Omdat ik kennelijk de strips in die krant verslond, meenden mijn ouders er goed aan te doen om mij te abonneren op ‘Robs vrienden’, een jeugdblad dat vernoemd was naar kapitein Rob, de held waarvan dagelijks de avonturen opgetekend stonden onderaan op bladzijde 2 van Het Parool. ‘Robs vrienden’ is jarenlang bij ons in de bus gevallen, tot het eind van de Lagere School. Met het vorderen der jaren en het lezen van dat blad begon ik een ander idool dan die kapitein Rob te krijgen, een die ook een prominente plaats werd gegund in datzelfde blad, namelijk op de achterkant ervan. Zijn naam was Kick Wilstra, voetballer die de beste eigenschappen in zich verenigde van Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra, stuk voor stuk al voetballegenden, althans in Nederland, tijdens hun leven. Daaruit boetseerde Henk Sprengers dus zijn geesteskind Kick Wilstra die een superidool zou worden en alles in het voetbal presteerde waar je als jonge jongen alleen maar van kon dromen.

Maar hij bleef wel een virtuele held, zoals we dat tegenwoordig zouden noemen, van wie de naam nog lang zou voortleven, maar die toch op het punt stond te vervluchtigen en weg te deemsteren, nadat zijn mens – geworden evenknie, Johan Cruijff, de illusie van het succes van Kick Wilstra zo lang nog tastbaar wist te houden. Misschien is het daarom wel het gezochte moment dat er opnieuw een voetballer is opgestaan die het in zich heeft om de mythe die Kick Wilstra langzamerhand is geworden, nieuw leven in te blazen. Hij heeft er de kwaliteiten onmiskenbaar voor, Frenkie de Jong, en ook nog dezelfde passeerbeweging die Sprengers al zestig jaar terug had getekend en bedacht. Voeg daar de uiterlijke gelijkenis aan toe, de brede smile, de blonde kuif en het feit dat hij uit Arkel afkomstig is en het kan dus haast niet anders dan dat de nieuwe Kick Wilstra is opgestaan. Alleen moet Frenkie dezelfde illusie wel waarmaken en ook hoog blijven houden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Frenkie en Kick

 1. Sjoerd zegt:

  En bij dat laatste ligt meestal het probleem. Veel talenten, maar weinigen maken het echt waar.

 2. Rob Alberts zegt:

  De Nederlandse voetbal talenten moeten allemaal nog groeien.

  Vriendelijke groet,

 3. Mack zegt:

  Ah, de zoveelste Ajax God die opstaat.

  • robschimmert zegt:

   Integendeel. Eindelijk iemand die een beetje kan voetballen, maar wel gewoon blijft doen. En daarom gelijkenis toont met de stripheld uit mijn jonge jaren. Niks meer en zeker niet groter dan zichzelf.

   • Mack zegt:

    Ik ga het niet ontkennen of bevestigen. Ik heb simpelweg nog niks bijzonders van hem gezien. Zyech is voor mij by far de beste van Ajax.

    • robschimmert zegt:

     Het gaat me echt om de uitstraling. Nou, die van Ziyech is op zijn minst controversieel, weerbarstig, de typische angry young man, waarvan nogal wat exemplaren in het voetbal rondlopen. Geef mij dan de smile, de nuchterheid en de zelfkritiek van Frenkie de Jong die daarmee meer in de buurt komt van de stripheld die Kick Wilstra was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s