Limburgse familienamen

Limburg, en eigenlijk nog meer Zuid – Limburg, heeft een identiteit, en vooral een besef daarvan, welke nauw verbonden is met haar specifieke geschiedenis, die sterk afwijkt van die van de rest van Nederland. Logisch ook omdat het zolang Generaliteitsland is geweest met vaker hechte connecties met de Oostenrijkse Nederlanden en het Napoleontische Frankrijk en een problematische relatie met de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden, waarvoor het meer als wingewest leek te fungeren. Geschiedenis en haar verloop vindt altijd zijn weerslag in de cultuur, in dit geval in die van met name Zuid – Limburg. Een onmiskenbaar onderdeel van die streekcultuur in de breedste zin van dat woord, vormen ook de familienamen. En als die ergens plaats – of regiogebonden zijn dan toch wel in Zuid – Limburg, waar de hoeveelheid namen die typerend zijn voor de streek, uitzonderlijk groot te noemen is. De beste proef op de som om dat bevestigd te zien, bestaat natuurlijk in het raadplegen van het ouderwetse telefoonboek, met als lekkernij voor degene die op zoek is naar exotische familienamen het overzicht van de abonnees in de meest excentrisch gelegen Nederlandse stad van enige omvang, Kerkrade.

Daar wemelt het werkelijk van uitzonderlijke namen in forse aantallen die niettemin kenmerkend zijn voor en in Zuid – Limburg. Wat uiteindelijk en aangevuld met enkele tientallen familienamen elders uit Zuid – Limburg, leidde tot dit overzicht van zo’n honderd namen waarvan gevoeglijk gezegd kan worden dat ze bij uitzondering elders in Nederland zullen voorkomen, dus zeker niet met die aantallen waarin ze zich hier laten zien. En voor de goede orde moet dan nog opgemerkt worden dat Maastricht buiten beschouwing gelaten is, omdat bij medeneming ervan het beeld ernstig vervalst zou zijn door de vele namen in die stad die weer te herleiden zijn tot haar bij uitstek Franse verleden. Maar mogelijk dat daar ook een keer aandacht aan besteed kan worden. Want dat is boeiend genoeg naast deze opsomming van Zuid – Limburgse familienamen die zo typerend zijn voor en in de streek, waarin ze zo talrijk voorkomen:

Quodbach – Queis – Xhonneux – Amkreutz – Augenbroe – Baadjou – Cerfontaine – Charlier – Collaris – Silvertand – Ubaghs – Dingena – Dorscheidt – Eijdems – Eussen – Fanchamps – Feron – Frohn – Grassère – Goergen – Hanneman – Hambeukers – Havenith – Hausoul – Hellenbrand – Herberighs – Jaminon – Hochstenbach – Hummel – Hundscheidt – Kelleter – Wenmakers – Kerres – Kloprogge – Kloth – Krewinkel – Lanckohr – Lataster – Lemlijn – Logister – Loo – Lindelauf – Lurken – Deliège – Nacken – Nafzger – Nievelstein – Coenjaerts – Orbons – Paffen – Pelzer – Ploem – Pöttgens – Prickartz – Quadackers – Quaedvlieg – Reubsaet – Reuleaux – Ritterbeeks – Ritzerfeld – Rondags – Sangen – Salden – Savelberg – Scheilen – Schiffelers – Schillings – Schings – Schlösser – Slangen – Strolenberg – Stollmann – Sijstermans – Prevoo – Quix – Damoiseaux – Demarteau – Dezaire – Trines – Eyssen – Nix – Hodiamont – Defesche – Frusch – Hameleers – Lendfers – Pauli – Bisscheroux – Thehu – Lotz – Cox – Belleflamme – Stassen – Schattorjé – Brepoels – Laeven – Laumen – Caubo – Schoonbroodt – L’Ortye

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Limburgse familienamen

 1. Rob Alberts zegt:

  ik ben gek op Familienamen.

  Binnenkort schrijf ik hier ook een blog over.

  Vriendelijke groet,

 2. sjoerd zegt:

  Dat is een mooie verzameling, maar ik denk dat ik daar nog wel een aantal aan kan toevoegen

 3. L zegt:

  Daar ken ik er inderdaad veel van. Rondags was de achternaam van mijn grootmoeder, een heel er streekgebonden naam, tussen Maastricht en Luik. Hoe heb j deze lijst samengesteld?

 4. Daan Eras zegt:

  Limburg heeft wat dat betreft wel een aparte positie in Nederland, als menggebied van Frans, Duits en Nederlands. Is er ooit onderzoek gedaan naar waarom er zo vaak Frans klinkende namen (Bonhomme, Regout, DeMoisseau, DuMoulin etc.) in Limburg zijn blijven hangen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s