Gevoel en temperaturen

De introductie van het begrip gevoelstemperatuur moet van invloed zijn op onze weerbaarheid. Want hoe kan het anders dat men, zoals ik al de hele ochtend zie, bij een temperatuur van zo’n twee graden boven nul plus wat wind al gekleed gaat alsof er een onverbiddelijke Poolkou heerst?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

9 reacties op Gevoel en temperaturen

 1. Mack zegt:

  Nou meneer Hamilton, dat zal ik u vertellen. Ons lichaam is niet gewend aan de kou. Als het dan ineens zo koud is, gaat dat door je hele lijf heen, terwijl als het 2 graden boven nul is na een lange vorstperiode, voelt dat warm aan. Ik liep vanochtend met de hond, had geen muts op, en de koude regen deed echt zeer aan mijn voorhoofd. Ik wou dat ik een muts bij me had gehad.

 2. sjoerd zegt:

  Temperatuur is een gevoel en een gewoonte. Mensen die in weer en wind buiten zijn hebben er geen last van. Mensen die zich achter de geraniums geparkeerd hebben daarentegen wel

 3. pjotr zegt:

  De gevoelstemperatuur is vastgesteld door een groep mensen te vragen of bepaalde situaties kouder, warmer of gelijk werden ervaren als andere. Daaruit zijn tabellen en grafieken te maken.
  De variaties, die werden gebruikt, zijn: (Droge) Luchttemperatuur, vochtigheidsgraad en windsnelheid. Bij een enigzins lage luchttemperatuur, hoge vochtigheidsgraad en hoge luchtsnelheid (wind) wordt de gevoelstemperatuur hetzelfde ervaren als bij een veel lagere luchttemperatuur, maar met een lage vochtigheidsgraad en een lage luchtsnelheid.
  Bij hoge temperatuur, hoge luchtsnelheid en geringe luchtsnelheid gebeurt het omgekeerde.
  O.a. te lezen op wikipedia; de engelse wikipedia geeft wat meer uitleg onder “winchill”.
  Afgelopen dagen waren de temperaturen vrij laag, was de uchtvochtigheid hoog en de wind fors. Vandaar.

 4. Emigrant zegt:

  Dat ‘gevoelde’ van de temperatuur strekt zich ook over langere perioden uit. In maart, na drie maanden winter, draagt iedereen altijd winterkleren, hoewel dat eigenlijk alleen nodig is als je naar buiten gaat. In onze woningen is het meestal ± 20 graden. Dat is warmer dan op sommige zomerdagen, wanneer een t-shirtje genoeg is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s