Opvoeding

Leuk is dat toch dat ouders hun kinderen vaker verwijten maken over hun gedragingen en gedachten welke eenvoudigweg een uitvloeisel moeten zijn van de opvoeding die zij hun hebben gegeven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

10 reacties op Opvoeding

 1. Margo zegt:

  Niet alleen de opvoeding is bepalend, er zijn veel meer factoren die invloed hebben. En uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de persoon zelf, ongeacht alle invloeden.

  • robschimmert zegt:

   Ja, ja, zo kom je als ouder altijd gemakkelijk weg en kun je je overal uit praten. Maar een belangrijke basis wordt toch echt in de thuissituatie gelegd en pas in de allerallerlaatste instantie past het om naar anderen te wijzen.

 2. Margo zegt:

  Opvoeding van de ouders heeft maar een klein aandeel. De ouders geven vaak ook de genen door en dat is veel meer bepalend. Dit wordt versterkt door de opvoeding. Ik had een zus die een heel ander genen pakketje had dan ik, aangezien onze ouders niet haar biologische ouders waren. Behalve uiterlijk verschilden mijn zus en ik in ieder ander opzicht ook enkrm. En onze opvoeding was echt gelijk. Ik heb zelf twee geadopteerde dochters. Ook zij zijn totaal verschillend. Staan verschillend in het leven en hebben verschillende interesses, normen en waarden. Ook zij zijn volgens dezelfde ideeën grootgebracht.
  Misschien bedoel jij extreme gevallen waarin de ouders voor een traumatiserende jeugd hebben gezorgd, door mishandeling, verwaarlozing of een slechte scheiding. Als de basis dus niet goed is, als het kind zich niet veilig voelde thuis, dan heeft dat kind als volwassene nog een heel traject te gaan. Hij heeft een flinke achterstand en iedereen gaat daar anders mee om. De een gaat zijn eigen kinderen ook mishandelen, de ander begrijpt dat het roer om moet en heeft de kracht er ook voor, en werkt aan zichzelf. Het ligt dus allemaal wat genuanceerder dan jij hier aangeeft.

 3. Laurent zegt:

  Ik ben het met Margo eens. een goede opvoeding is een noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarde. Het ontslaat je niet van je verantwoordelijkheid als ouder, maar het kan alsnog fout gaan.

 4. Mack zegt:

  Ik heb wel eens gelezen dat opvoeding het gedrag van het kind voor 10% bepaald, genen voor 30% en 60% komt door de vriendjes waar ze mee omgaan.

   • Mack zegt:

    Dat je wel kan stoppen met de opvoeding dan…;) Nee, ik weet niet meer waar ik het las, maar ik dacht altijd dat opvoeding belangrijker was. Jij denkt dus dat het niet klopt?

    • robschimmert zegt:

     Nou, ik geloof nog stellig in de rol van ouders, in het de weg wijzen, in het aangeven van normen en waarden, de do’s en don’ts, in het attenderen op de valkuilen. Vandaar dat ik de reacties niet zo snap en ze mij bijna zouden verklaren waarom we zo aan het afglijden zijn. Omdat niets van onze interventies bij onze kinderen er nog toe zou doen. Dat geloven we toch zelf niet?

    • Mack zegt:

     Of ik het nu geloof of niet, ik weiger me er in elk geval bij neer te leggen. Sommige dingen kun je 100 keer zeggen, helpt niks. Karakter is wel veelbepalend moet ik zeggen. Maar dat neemt niet weg dat je ze als ouders in de gaten moet houden en proberen bij te sturen. Of het goede voorbeeld geven natuurlijk.

 5. Margo zegt:

  Het is de nature/nurture discussie. Hier lees je er meer over: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nature-nurture-debat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s