Het volle leven

Zo maar een gedachte. Het zal toch niet zo zijn dat ik er alleen maar mee behept ben? Het kan haast niet anders zijn dan dat menige leeftijdgenoot er last van heeft. Van het feit dat het net met zieken en ziekten zich steeds nauwer om je begint te spannen, dat het allemaal naderbij komt en bijna dagelijkse kost aan het worden is. Omdat geen gesprek meer voorbij kan gaan of je hoort wel weer van fysieke ongemakken van iemand in je naaste omgeving. Een familielid, een buur, een kennis of een vriend. Het leven lijkt alsmaar meer problemen en narigheden in petto te hebben die ook steeds dichter bij huis bezorgd worden. Met als gevolg dat de echte lol er langzamerhand toch wat bij in gaat schieten en sores zichtbaar groeien, tenminste als je daar open voor staat of als je er, zoals ik dagelijks ervaar, er met geen mogelijkheid meer omheen of langs kunt komen.

Als het leven zich in haar volle omvang zich bij je heeft aangediend en je dus merkt dat het niet alleen maar gevuld kan zijn met rozengeur en maneschijn noch slechts een zonnige kant kent. Aan welke volledigheid ze dan ook haar kracht ontleent, terwijl ze aldus tegelijkertijd zekerheid biedt, dat de tijd van de onbezorgdheid voorgoed verstreken is en ook nooit meer terug kan komen. Het is een gestolde herinnering geworden die nog niet vervlogen is, maar wel op het punt staat dat te doen omdat ze verder en verder achter ons komt te liggen en ons er uitsluitend nog in alle hevigheid naar doet terugverlangen. Met het gelijktijdige besef dat het leven pas echt en totaal is geleefd als het, zoals dat wel eens wordt genoemd, de kans heeft gekregen om tot het volle leven uit te groeien. Noem dit zo’n overpeinzing die bij mijn leeftijd zal horen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

9 reacties op Het volle leven

 1. Margo zegt:

  Er wordt misschien te veel aandacht aan besteed omdat ouderen misschien te weinig om handen hebben? Sommige mensen houden ervan ieder pijntje en ongemakje breed uit te meten. Als het niet over het weer gaat dan wel over de gezondheid. Aan beide kun je weinig veranderen als toehoorder dus ben je snel uitgepraat.

  • robschimmert zegt:

   Ik spreek uit eigen ervaring en dat terwijl ik meer dan zat om handen heb, omdat ik gewoon te zorgen heb. En dat heeft dus echt niks met gequeruleer te maken.

   • fairlytrue zegt:

    Als het om echt grote zorgen gaat en serieuze gezondheidsproblemen is het een andere zaak. Maar ik merk dat juist mensen die kleine ongemakjes en pijntjes hebben, die we allemaal wel op z’n tijd hebben, daar enorm over kunnen uitweiden.

    • Margo zegt:

     Dat ben ik hierboven!

    • robschimmert zegt:

     En wat ik dus merk is dat het juist de grote en serieuze zaken op het gebied van gezondheid zijn waar je op mijn/onze leeftijd steeds vaker tegenaan loopt en dat de small talk meestal echt gepasseerd is. Om nog maar te zwijgen over het Zwitserlevengevoel dat dus in de verste verte niet lijkt te bestaan.

 2. sjoerd zegt:

  Ik probeer het toch gewoon naast me neer te leggen en het als onderdeel van het ouder worden te beschouwen.

 3. Laurent zegt:

  Nou, dat lijkt me ook best moeilijk Rob. Als het zo dichtbij staat, en ook een serieuze kwestie is zoals in jouw geval en niet slechts een ongemakje hier of daar, kun je er ook niet zomaar omheen of aan ontsnappen.

 4. pjotr zegt:

  Mijn ervaring is, dat dit fenomeen zo rond je zestigste begint. Een kankertje hier, een infarctje daar, een vroege dementie erbij. Dat is zo mijn ervaring in familie- en kennissenkring. Des te meer reden om je zegeningen te tellen, die er natuurlijk ook altijd nog zijn (in mijn geval 6 leuke kleinkinderen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s