De kern van Valkenburg

Of het College van B & W en in haar voetspoor de gemeenteraad van Valkenburg het meest lijkt op een impressariaat of op een evenementenbureau, is mij nog altijd niet duidelijk. Maar hun aktiviteiten bewegen zich meer daar in de buurt dan dat ze doen denken aan het besturen van een gemeente en het scheppen van voorwaarden waardoor en waaronder de inwoners er naar genoegen kunnen leven en wonen. Een enkele keer kun je daarover nog iets in marge vernemen, maar voor de rest lijkt het besturen van deze gemeente veel meer op de bezigheden van een feestcomité dat ervoor moet zorgen dat er om het even op welke wijze zoveel mogelijk in alle denkbare laatjes komt. En hoe dat verder gebeurt, schijnt niet te donderen. Het gekste is nog niet gek genoeg. Als het maar schuift richting Valkenburg. Met als gevolg dat het ene na het andere idee de burelen van het gemeentehuis verlaat en de kolommen van de Limburger haalt. Waar het vaker ook om te doen moet zijn. Publiciteit die Valkenburg op de kaart zet. Wat rechtstreeks in lijn is met het geldend adagium dat er zoveel mogelijk evenementen binnengehaald moeten worden omdat ze euro’s opleveren met alle publiek dat zo naar het Geulstadje komt.

Welnu, omdat daarvoor dus niets gek genoeg is, heeft nu de bespottelijke gedachte post gevat dat Valkenburg weer in haar Middeleeuwse glorie hersteld moet worden. Wat zoveel betekent dat het centrum in ieder geval, waar dat kan, omgeven moet zijn door een stadsmuur met daarin drie stads – of toegangspoorten. Omdat het idee van de verwezenlijking van die poorten inmiddels door B & W en de gemeenteraad is omarmd, zal binnenkort gestart worden met de bouw van de Geulpoort op de plaats waar ze volgens oude tekeningen ooit heeft gestaan. Waarmee de klok wordt teruggezet, althans de schijn wordt gewekt dat middeleeuwse tijden met hun typisch decor in ere worden hersteld. Wat dan ook extra hoeveelheden toeristen zal en moet trekken. Noem dat gerust een illusie, dat herstel van die sfeer die er honderden jaren geleden op die plaats zou zijn geweest. Want er zal toch niemand denken dat er toen daar ook alleen maar kroegen, gokhallen, souvenirwinkels, restaurants en terrassen waren? Ja, B & W en de gemeenteraad van Valkenburg natuurlijk wel, met hun idee dat je mensen alles op de mouw kunt spelden en hen ook knollen voor citroenen mag verkopen. Waar dus weinig respect uit spreekt. Maar dat schijn je ook niet te moeten hebben, als je ongelimiteerd geld wilt ophalen zoals het bestuur van Valkenburg dat dus wil.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De kern van Valkenburg

  1. Sjoerd zegt:

    De enige die er wat aan verdiend is degene die het mag maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s