Het Oktoberfeest

Sinds drie jaar geleden de plaatselijke middenstand van Valkenburg in navolging van de tweehonderdjarige Beierse traditie een oktoberfeest introduceerde, omdat haar kassa immers aanhoudend moest blijven rinkelen, heeft dat voor Nederland nieuwe fenomeen zich als een olievlek over Zuid – Limburg uitgebreid. Iedere zichzelf respecterende plaats of dorp heeft inmiddels wel zijn eigen oktoberfeest gekregen. Het blijkt namelijk op een wonderlijke manier in een behoefte te voorzien. De tijd tussen de vakantie en de elfde van de elfde, het gaat dan over iets meer dan twee maanden, duurt kennelijk voor een hele groep mensen te lang om droog te staan, dus om in die staat te overbruggen. En wat is er dan geschikter dan het organiseren van zo’n evenement waar het in feite alleen erop aan komt om flink door te zuipen en een slag te ouwehoeren, terwijl op de achtergrond de blaasmuziek onophoudelijk klinkt zonder dat er iemand echt naar wil luisteren?

Vraag verder niet of er een aanleiding is of wat de reden is van deze festiviteit. Want die is er in de verste verte niet te verzinnen omdat het enige doel van zo’n Zuid – Limburgs oktoberfeest het tijdverdrijf is, de verveling het hoofd te bieden, welke dus over schijnt te gaan met het ene na het ander glas bier in de hand, terwijl er daarnaast op zijn hoogst over niks gewauweld wordt. Het is maar waar je lol aan beleeft en wat je een zinvol vermaak wilt noemen. Vast staat in elk geval wel dat er in Zuid – Limburg hele volksstammen zijn die zich daar tot in het oneindige mee kunnen amuseren, al was het al door het idee dat het Carnaval daardoor weer dichterbij komt, dat oktoberfeest een opmaat ernaar is en dat eeuwige wachten daarop zo zeker als wat danig bekort. Wat dan wel zo prettig is als je hele leven daarom draait en dat ook als enige focus kent.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s