Een cultureel paradijsje?

Het is hier al vaker uitgesproken. Maar ik heb opnieuw een goede aanleiding om nog eens te benadrukken dat het in veel opzichten een voorrecht is om in Zuid-Limburg te wonen. Een vermeende culturele achterstand ten opzichte van de Randstad, zoals de spraakmakende gemeente aldaar wil doen geloven, is nauwelijks tot niet aan de orde met Luik, Brussel, Aken en het Ruhrgebied binnen handbereik en waar het wiel net zo goed wordt uitgevonden als in dat zelfbenoemde epicentrum van de wereld dat zich dan in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht en Den Haag zou moeten bevinden. Ammehoela dus. Sterker nog. Je hebt hier in het diepe Zuiden zelfs een voorsprong als je de weg weet te vinden en je best er een beetje voor doet. Dan ligt zelfs de avant-garde hier voor het oprapen. Los daarvan zijn er links en rechts in en rond deze regio meer dan genoeg hot spots waar je als rechtgeaard liefhebber van een bepaald genre je hart meer dan kunt ophalen. Of het nu jazz, toneel, ballet of beeldende kunst is. Aan niets is er gebrek, evenmin als aan een plek om ervan bij te komen of van na te genieten. Met soms werkelijk de grootst mogelijke verrassingen, omdat je je vaker afvraagt hoe het mogelijk is en waarvan het betaald wordt.

Want wie verwacht er nou dat er in het dorp Leut, dat een deelgemeente is van Maasmechelen en dus lieflijk aan de Maas ligt, met de regelmaat van de klok vertegenwoordigers van de top van de wereld van de kamermuziek neerstrijken om dan in de plaatselijke Pieterskerk een concert te geven. De afgelopen vijf jaar heb ik daar mogen genieten van vele optredens van de beste strijkkwartetten ter wereld, die daar kennelijk door de perfecte akoestiek het meest met hun geroemde kwaliteiten tot hun recht kunnen komen. Zoals gisterenavond het Alma – kwartet, dat uit leden van het Amsterdamse Concertgebouworkest bestaat, een volmaakte uitvoering verzorgde van werken van Haydn, Bartok en met name Brahms. Daarvan genietende, raakte ik met mezelf bij wijze van spreken aan de praat en vroeg mij af of ik hiervoor zo nodig naar Amsterdam moest gaan, als dergelijke kwaliteit bij mij als het ware om de hoek wordt bezorgd. Wat een voorrecht om daar in die Pieterskerk in Leut te kunnen zijn en in de pauze in de plaatselijke kroeg een pilsje te kunnen pakken in plaats van te moeten dringen tussen al dat bekakte volk in een of andere Randstedelijke foyer. Hoe goed is het om hier in het diepe Zuiden te zijn, ongeacht of dat Nederlands of Belgisch Limburg is, waar de cultuur in al haar facetten ook voor het oprapen ligt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een cultureel paradijsje?

  1. Dhyan zegt:

    Maak maar niet al te veel reclame.
    Straks wordt je overlopen door de westerlingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s