Geitenpaadjes en muizengaatjes

Het is Nederland opnieuw ten voeten uit, zoals het zich laat zien nadat een lockdown voor vijf weken is afgekondigd. Het gros had daar al langer op zitten wachten en was hoorbaar, zichtbaar opgelucht dat het er eindelijk van kwam. Om vervolgens lelijk bedrogen uit te komen toen er uitgevoerd moest worden. Met natuurlijk regelgeving vanuit Den Haag en de praktijk in den lande die, hoe kan het haast anders, weer eens op gespannen voet met elkaar kwamen te staan. Want uiteraard waren de geitenpaadjes en muizengaatjes voor Ondernemend Nederland makkelijk te vinden, met de HEMA, Action en Wibra voorop, die natuurlijk stukken minder boodschap hebben aan het algemeen welzijn dan aan de eigen beurs. Laat staan dat er iets van solidariteit in hun missie is terug te vinden. Centjes verdienen is hun verhaal. Koste wat kost. Wat ze met hun creatieve uitleg van de Haagse regels en de interpretatie ervan naar hun naakte eigenbelang duidelijk bewezen. Kapitalisme pur sang en in zijn meest cynische vorm. Zo kan het beleid van deze winkelketens, juist in de gegeven omstandigheden van de lockdown, het beste geduid worden. Waarin het ik, ik, ik primeert en de rest tegelijk kan stikken en het erom gaat om de situatie naar je hand te zetten. Waar meteen ook erkend moet worden dat gelegenheden de dief maken.


Zoals hier ten overvloede bewezen wordt door de halfslachtige regels die vanuit een Ministerie van Justitie en Veiligheid uitgevaardigd worden. Waarin min of meer op twee gedachten gehinkt wordt en dus de kool en de geit als het ware gespaard worden met al die mazen in dat net van regels. Flink doen en een klap op het water geven is een, maar geef er dan meteen een ordentelijk vervolg aan in tegenstelling tot wat voor de zoveelste keer in ambtelijk Den Haag gebeurt, namelijk richtlijnen en aanwijzingen geven die slechts open einden en mazen kennen en dus gefundenes Fressen zijn voor zogenaamde ondernemers die in feite botte kapitalisten zijn die het beste garen spinnen dankzij de aanwezigheid van geitenpaadjes en muizengaatjes. En daar ook nog het meeste lol aan beleven omdat ze alweer de slimste van de klas blijken te zijn. Maar of we daarmee de oorlog gewonnen krijgen, het virus dus verslaan, blijft alleszins de vraag. Sterker nog, zou het niet zo zijn dat dit gewin wel eens kattegespin kon zijn en dat deze profiteurs, deze burgemeesters in oorlogstijd, mogelijk toch de rekening gepresenteerd krijgen, als het collectief geheugen in de naaste toekomst goed selecteert. Laten we dat met zijn allen nou eens van onszelf hopen, dat we straks, als alles voorbij is, nog steeds daar alert op willen zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geitenpaadjes en muizengaatjes

  1. Marga van poecke zegt:

    Duidelijke taal…

  2. sjogkel zegt:

    Action, Wibra en in mindere mate Hema, zijn ook nogal bedenkelijke bedrijven. Action is een formule een speeltje, lucratief, van superinvesteerders, en draait voor 80% op rommel. Voor een habbekrats ingekocht, misschien wel vervaardigd door Oeigoeren.? om weer van de hand te doen, tegen hun zgn. spotprijsjes, voor de slachtoffers (van het kapitalisme) aan de andere kant van de oceaan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s