Kwiebus

In tegenstelling tot zijn baas Mark Rutte, die gisterenavond eens te meer bewees dat hij in staat is ‘to rise to the occasion’ en zich een waar staatsman betoonde – dat mag na alle kritiek op hem ook wel eens gezegd worden – valt dat wat betreft Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, nog maar te bezien. Want als het er echt om gaat spannen, dan blijkt hij alleen maar scheve schaatsen bij de hand te hebben ondanks dat hij qua intelligentie door niemand ingehaald zal worden. Maar verwacht vooral niet dat die slimmigheid bij hem ook een sociale of empathische component bezit. Daar schort het bij hem volledig aan, weten de Groningers al veel langer, en nu de meer dan een miljoen zzp’ers dan ook weer. Schrander, heel schrander blijkt helemaal niet te hoeven samengaan met sociale intelligentie, kon het zelfs wel uitsluiten, te oordelen naar het gedrag van Wiebes in tijden dat het spannend is en moeilijk voor mensen die met minder in hun hoofd zijn toegerust dan deze minister. De botheid waarmee hij zzp’ers bij wie het water momenteel tot aan de lippen stijgt, wist te bejegenen, zal zijn gelijke niet gauw kennen en is daardoor ook erg moeilijk te benoemen en te duiden. Ik ben er in elk geval lang naar op zoek geweest, naar de juiste bewoordingen en de meest treffende redactie. Zonder resultaat, waardoor ik des te gelukkiger was met de formulering van Frank Heinen deze ochtend in de Volkskrant, die de juiste toon vond en de spijker op de kop sloeg, toen hij Wiebes als volgt typeerde en daarmee voorgoed wist weg te zetten in de omgeving der kanslozen en kwiebussen:

“In perioden van twijfel en angst en gerede zorg is het slecht schuilen bij minister Eric Wiebes, die zondag, geriefelijk weggezakt in zijn eigen wereldje (en in een van de zondagochtendfauteuils van WNL), niet voor het eerst bewees dat je mensen die links en rechts hard worden getroffen best ook nog een uppercut kunt geven. Dit keer betrof het een trap in het kruis van een miljoen zzp’ers door ze geen enkel financieel noodplan in het vooruitzicht te stellen, omdat “zij hier zelf voor hebben gekozen”. Dat klopt: veel zzp’ers hebben er zelf voor gekozen om in een almaar verder flexibiliserende arbeidsmarkt geen vast dienstverband aan te gaan, vooral omdat er geen vaste dienstverbanden meer over zijn. Zoals veel Groningers ervoor hebben gekozen in een aardbevingsgebied te blijven wonen omdat ze niet weg kunnen, en zoals Wiebes zelf ervoor koos een ontstellende dweil te worden – er stonden nu eenmaal geen andere opties open.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s