Trypofobie: grap of apekool?

Dat de krant ooit nog een meneer werd genoemd, is tegenwoordig nauwelijks nog te geloven. Niet dat er van voor tot achter alleen maar nepnieuws in te vinden is, maar het wordt toch steeds lastiger om hem echt serieus te nemen. Want wat moet een lezer in vredesnaam aan met het volgende, en ook nog in vette letters gedrukte, bericht dat vanochtend op de prominente pagina 4 van de Volkskrant te vinden is naast een paginagroot artikel over de IgNobelprijzen welke worden toegekend aan wetenschappelijk onderzoek dat op de lachspieren werkt?

“Het nieuwe paradepaardje van Tim Cook, de iPhone 11 Pro, roept onverwacht weerstand op. Het toestel heeft drie cameraatjes aan de achterkant. Mensen met trypofobie (angst voor kleine gaten) gruwelen bij die gedachte. Apetrots was de Applebaas Cook bij de presentatie van de nieuwe iPhone. De drie camera’s aan de achterkant moeten garant staan voor mooie foto’s. De configuratie van die cameraatjes, in een driehoek, leidt echter niet bij iedereen tot enthousiaste reacties. Integendeel: veel mensen beklagen zich op sociale media. Het zijn mensen dire last hebben van trypofobie, angst voor kleine gaten. De cameraopstellingen van het laatste speeltje van Cook zorgt voor rillingen, kippenvel en walging. In elkaar geknutselde photoshops van toekomstige iPhones met de hele achterkant bedekt met camera’s zijn voor deze mensen een regelrechte nachtmerrie. “Had Apple hier nou echt geen rekening mee kunnen houden?”, vragen zij zich vertwijfeld af.

In een studie uit 2013 wordt gesproken van een ‘ongewone, maar veel voorkomende fobie’. Cijfers in Nederland zijn niet bekend Peter de Jong, hoogleraar Experimentele Psychopathologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, is bekend met het fenomeen, maar heeft er nog nooit iemand aan behandeld. “Er valt prima mee te leven, simpelweg door voorwerpen en afbeeldingen met kleine gaatjes te vermijden.” Trypofobie staat overigens – net als veel andere fobieën – niet in de DSM 5, de psychiatriebijbel. Volgens de Jong kenmerkt deze fobie zich in de praktijk vooral door een gevoel van walging. Vanuit evolutionair perspectief is het terug te voeren op een gevoel van dreiging door besmetting via bijvoorbeeld bacteriën. “We hebben daardoor de instinctieve reactie om het potentiële gevaar te mijden.” Bij sommigen is deze reactie extreem. Zij walgen van dingen die potentieel besmet zijn. Vermoedelijk spelen specifieke patronen een rol. Vaak worden genoemd: chocoladerepen met belletjes, pannekoeken. honingraten, doorgesneden granaatappels.”

Dat bedoelde ik dus. Een ontijdige 1 april – grap? Of gewoon wetenschappelijke apekool die een nominatie verdient voor de toekenning van een IgNobelprijs?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Trypofobie: grap of apekool?

  1. Rob Alberts zegt:

    Je zet mij tot nadenken.

    Een groot diep zwart gat boezemt mij soms angsten in.
    Maar 3 kleine gaatjes zie ik weer te snel over het hoofd.

    Stille groet,

Plaats een reactie