Wandelen en omzien in Breda

Geen betere reden om naar een stad te gaan waar je verder niks te zoeken hebt, dan het enkele feit dat je elke twee maanden gratis en onbeperkt met de trein kunt reizen. Zij het dat je er per jaar een vast, maar verder te verwaarlozen, bedrag voor neer telt. En omdat het zonde is om geen gebruik van dat recht te maken en je zo dus nog eens ergens komt, heeft dat tot gevolg dat je zomaar op een verloren septemberdag door het Haagje van het Zuiden, Breda dus, kuiert. Want normaliter rij je er in een grote boog omheen en moet je altijd verder of ergens anders zijn, waardoor er van stoppen in die stad nooit wat komt en er ook nooit wat van is gekomen, omdat je bijvoorbeeld nu eenmaal niks met ‘een avondje NAC’ hebt. Vreemd en onterecht, zoveel is wel duidelijk geworden, omdat een stad als Breda met zijn rijke verleden nogal wat fraais te bieden heeft. Veel van haar historie is terug te vinden in een groot aantal monumenten verspreid door de hele binnenstad. Alleen al het Kasteel van Breda, waar de KMA is gevestigd, het Spanjaardsgat en het Brechthuis zijn een lust voor het oog. Maar de echte parels, waar de Bredanaar met recht trots op mag zijn, dat zijn het fraaie Begijnenhof achter de Waalse kerk in de Catharinastraat, en de Grote Kerk, met daarin de grafkelder van de Nassaus, de voorvaderen van de Oranjes, waarvan het vooral frappeert dat ze zich nog in zo’n goede staat bevindt.

Dat valt trouwens op meer plaatsen op in Breda. Het oogt als een stad welke eraan hecht om er vooral goed uit te zien, om zich in optima forma te presenteren. Wat onder andere betekent dat heden en verleden, moderniteit en traditie harmonieus met elkaar verbonden zijn. Zie hoe het eigentijds stationsgebied met daarvoor de Willemstraat als een promenade nauw aansluit op het historisch centrum van de stad, met een prachtig stadspark als de vanzelfsprekende overgangszone daartussen. Echter, voordat iemand Breda als de zevende hemel mocht gaan beschouwen, mag er ook een fors mits worden uitgesproken. Want een stad mag zich voorstaan op zijn Bourgondisch karakter, maar kan er alsjeblieft wel de maat in worden gehouden? In Breda lijkt dat niet meer te lukken in haar centrum waar het drinken, eten en uitgaan tot de norm kon zijn verheven en al het andere moois in haar schaduw stelt. Waardoor verfijning en beschaving die er echt wel aanwezig en te zien zijn om een plekje vechten, maar eigenlijk kansloos zijn tegen het slempen en shoppen, waarmee aan het bestaan zin schijnt te moeten worden gegeven. En dat doet dus vooral hevig en spijtig genoeg onrecht aan het verder zo mooie Breda.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wandelen en omzien in Breda

  1. Ximaar zegt:

    Ik was er een paar jaar geleden, maar toen nog met zo’n Kruidvat-kaartje. Mooie stad, maar het station vind ik foeilelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s