Een Oosteuropese geschiedenis

Dat de werkelijkheid de verbeelding soms te boven gaat, leert het volgende verhaal dat zich afspeelt in de krochten van Europa, in het gebied waar zich door de eeuwen heen zoveel onheil heeft voltrokken, waar Polen, Slowakije en de Oekraïne aan elkaar grenzen. Ver weg van het geciviliseerde Westen, waardoor een beeld van rechteloosheid, orthodoxie en achterstand gemakkelijk kan ontstaan en ook nog eens bevestigd wordt door de vele literatuur die juist in en door die sfeer en omgeving vorm kon krijgen. Onovertroffen tot nu toe was daarin de beschrijving die Jerzy Kosinski verwoordde in zijn fameuze roman “De geverfde vogel”, het gruwelijke verhaal over de omzwervingen van een 6-jarige wees door dat gebied in oorlogstijd. Maar de werkelijkheid blijkt nog wonderlijker en aangrijpender te kunnen zijn getuige de geschiedenis van een leven dat begint in de Hoge Tatra, de oog in dat stormachtige gebied. Eigenlijk vangt het verhaal nog eerder aan, vlak na de Eerste Wereldoorlog, als twee geliefden besluiten om de kansen op een menswaardiger bestaan elders te gaan zoeken, in het beloofde land, in Amerika. De plannen worden in het geheim gesmeed, wat ook wel moest gezien de nog knellende familiebanden, die uiteindelijk toch van invloed zouden zijn op de loop van de verschillende levens. Want toen de man als een soort van kwartiermaker de oceaan overtrok, in de richting van Detroit om daar werk in de auto-industrie te vinden, greep de familie van de vrouw die inmiddels zwanger bleek te zijn geworden, in en belette haar om haar geliefde achterna te reizen. Een aantal maanden later werd een zoon geboren, waarvoor de achtergebleven vrouw moest gaan zorgen. Wat haar veel moeite kostte.

Maar het lukte haar, ook met hulp van haar familie en door de bijdragen die haar geliefde man vanuit Detroit maandelijks naar haar in Slowakije stuurde en bleef sturen, in afwachting van haar overkomst naar Amerika. Tussen voortdurende hoop en vrees, zonder dat er uitzicht kwam op een einde aan deze ongewilde scheiding. De zoon groeide op en bleek getalenteerd. Waardoor de moeder er alles voor deed om hem de kans te geven het best mogelijke onderwijs te volgen. Ze sloofde en sloofde en heeft zich uiteindelijk kapot gewerkt zonder dat ze bij haar geliefde in de States kon komen, terwijl die nog altijd op haar komst wachtte. Het heeft allemaal niet zo mogen zijn, zoals ze zich dat twintig jaar eerder hadden voorgesteld. Zij stierf volledig uitgeput, 40 jaar oud, maar in de wetenschap dat haar zoon op een Slowaakse universiteit een plaats had gekregen. Vanaf dat moment kregen de levens van de vader en zoon hun eigen loop. De vader in Detroit vond na al het wachten een nieuwe geliefde, waarmee hij trouwde en vier kinderen kreeg. De jongen werd jurist, trad ook in het huwelijk en stichtte een gezin met drie kinderen in Slowakije. Het enige tastbare contact dat er bleef bestaan, kreeg vorm in pakketten die zo’n twee, drie keer per jaar van vader naar zoon werden gestuurd, zonder dat aan diens kinderen duidelijk werd wat de precieze herkomst ervan was. Nadat hij een aantal jaar geleden was gestorven, vertelde zijn vrouw het hoe en waarom van die zendingen. Waarna er met behulp van de sociale media en wat dies meer zij een contact tot stand kwam tussen de families in Slowakije en in Amerika, een contact dat voor iedereen, halfzussen en halfbroers, een nieuw begin bleek en de ooit verbroken cirkel weer heel en tegelijk rond maakte.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een Oosteuropese geschiedenis

  1. Sjoerd zegt:

    Dat lijkt me een aangrijpend verhaal.

  2. Mack zegt:

    Ik moest me dwingen om door te lezen maar toen werd het ineens een meeslepend logje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s