De achterkant van Thüringen

Thüringen heeft meer dan genoeg cultureel erfgoed van formaat en landschappelijk schoon te bieden om bij de toerist enthousiasme teweeg te brengen. Aan de andere kant is er natuurlijk ook aanleiding genoeg om je daar niet alleen blind op te staren. Want de recente geschiedenis is in alle hevigheid aan dat gebied, dat de bakermat is van de Duitse cultuur, voorbij gegaan en heeft daar ook zichtbare sporen nagelaten. De littekens van de nazitijd en de DDR zijn nog altijd niet uitgewist, zijn open en bloot aanwezig en ook te vinden voor wie tenminste bereid is om er naar op zoek te gaan en de ogen er niet voor sluiten. En waarom zou je niet als je zo’n streek, de bevolking, haar sentiment wilt doorgronden, op waarde wilt schatten? Dan is de blik op de verborgen gehouden achterkant van zo zichtbare schoonheid eigenlijk zelfs een ijzeren voorwaarde voor het ware begrip van en het inzicht in een land en haar bevolking. Zo proberen wij onze reizen in te richten en te komen tot die mix van cultuur en schoonheid aan de ene kant en daar tegenover alles dat minder fraai is, de rafelrand die echter wel vaker typerend blijkt voor een gemeenschap of samenleving. Dat werd ons eens te meer duidelijk in Thüringen, waar je je gemakkelijk te buiten kunt gaan aan alle aanwezige cultuur-historische lekkernijen. In die omstandigheid wordt maat houden en je niet mee laten slepen al een grote kunst en het bieden van tegenwicht daartegen een ware prestatie die wel geleverd moet worden om een zinvol verblijf te hebben, vinden wij tenminste.

Vandaar dat we nog eens de mensenpakhuizen aan de buitenkant van Erfurt zijn gaan bekijken, die onzalige plekken uit de DDR – tijd die er dus nog steeds zijn en in het verloop van de tijd alleen maar wanstaltiger zijn geworden. Je zal daar al je hele leven wonen en voortdurend de zegeningen van de welvaartsstaat op je televisie zien passeren zonder dat ze ook maar binnen jouw bereik komen. Moet je in die omstandigheden nog hooggestemde idealen koesteren en naleven? Of kommt dan toch erst das Fressen en dann die Moral? De beste voedingsbodem voor frustraties, teleurstellingen en radicale sentimenten is op die plekken te vinden. En niet alleen daar, in die stedelijke omgeving. Want nog schrijnender en pijnlijk zichtbaar waren de redenen voor dat humeur te vinden op het Thüringse platteland en eigenlijk alleen nog maar sterker naarmate de afstand tot de grote stad, Erfurt, waar het goede leven zich meer en meer manifesteerde, alleen maar groter werd. Met als dieptepunt stadjes als Stadtilm en Rudolstadt, met zo’n tienduizend inwoners, waar het verval, de afbraak dertig jaar na de Wende in 1989, nog steeds welig kunnen tieren en de straten en wegen zo te zien in geen tachtig, negentig jaar een opknapbeurt hebben gehad. Is het dan vreemd dat mensen zich in de steek gelaten voelen en dan radicale keuzes maken als ze het lot in eigen hand willen nemen. Zoveel is ons wel duidelijk geworden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De achterkant van Thüringen

  1. Sjoerd zegt:

    Die tegenstellingen zie je ook in en rondom Berlijn. Je moet daar inderdaad je ogen niet voor sluiten. Toch hoop ik dat ook die mensen de moed oprapen en net zoals in Frankrijk beginnen met de boel op te knappen.

  2. sjogkel zegt:

    Zou het ook niet zo zijn, wat met stenen kan, kan niet met hoe men denkt en wat men vindt. Deze mensen verlangen naar oude tijden of willen rust in de heimat, vooruitgang is bedreigend, jongeren trekken weg, sommigen worden rijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s