Vijf dagen Erfurt

Aan het opstellen, bijhouden of afvinken van een bucketlist doe ik niet. Zonder zie ik ook nog wel kans om inhoud, zin en richting aan mijn leven te geven. Dus probeer ik de dingen te doen die zich op een gegeven moment in mijn verbeelding vertonen. Wat zoveel betekent dat mogelijkheden gegrepen moeten worden als ze zich voordoen. En zo kwam het in feite dat ik vijf dagen in Erfurt terecht kwam na er veel enthousiaste verhalen over te hebben gehoord, waar die stad in Thüringen in het Zuidoosten van Duitsland, vlakbij Dresden en Leipzig, tot dan toe een onbeschreven blad voor mij was. Die status behoort nu echt tot het verleden. Ik kan me nu scharen in de gelederen van al diegenen die alleen maar hun lof kunnen zingen over deze stad van toch zo’n 250.000 inwoners. Lijkt groot, en dat is het natuurlijk ook, tenzij je als bezoeker van Erfurt je richt op haar Altstadt en haar meest direkte omgeving, het gebied binnen de Joeri Gagarin – Ring dat ligt rond het riviertje de Gera dat dwars door haar historisch centrum stroomt. Op dat relatief kleine stadsoppervlak zijn drie, vier dagen eigenlijk nog te beperkt om alle bezienswaardigheden, historische resten, cultureel erfgoed te zien en te doorgronden. Je komt er werkelijk ogen tekort, omdat elk gebouw en iedere gevel wel een verhaal representeert, tot aan de grote winkelstraat, de Anger aan toe. Want dat is werkelijk een architectonisch wonder dat zich over een lengte van een kilometer voltrekt.

Met een aaneenschakeling van kolossale gevels die allen rond 1900 gestalte hebben gekregen en opgetrokken zijn met Jugendstil en Art Deco als de dominante stijlen. Waardoor een fascinerende eenheid ontstaat, die net zo monumentaal en bezienswaardig is als al die andere, veel oudere bouwwerken zoals de Alte Synagoge, de Krämerbrücke, de Dom, de Sankt Severinkirche, de citadel Sankt Petersberg, om maar enkele voorbeelden te noemen. Een netwerk van monumenten, dat verbonden wordt door de ontelbaar vele Gassen, die prominent figureerden in het meesterwerk van Andres Neumann, ‘De eeuwreiziger’, dat het begin vormde van mijn kennismaking met dit prachtige Erfurt, de Bourgondische parel van Duitsland, waar het leven meer dan goed is getuige de ontelbaar vele, meestal uitstekende restaurants en terrassen die zich aaneenschakelen rond alle pleinen, zoals de Wenige Markt, de Benediktplatz, de Fischmarkt en de Domplatz, waar het leven bekroond en gevierd wordt door de wat oudere toeristen, van vooral Duitse komaf en waar de Nederlanders schitteren door afwezigheid. Misschien, en dan moet ik mogelijk wat voorzichtiger zijn, dat dat wel de kers op de taart was die die vijf dagen verblijf in Erfurt gerust genoemd mocht worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Vijf dagen Erfurt

 1. Rob Alberts zegt:

  Een aanrader dus.

  Vrolijke groet,

 2. Sjoerd zegt:

  Niet echt een toeristische attractie voor ons, maar wel des te mooier…

 3. sjogkel zegt:

  Ben er ook geweest, helaas onvoorbereid. Helaas had ik maar een middag, was wel verrassend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s