Kessels spreekt weer

Over de wetteloosheid die langzaam aan om zich heen begint te grijpen – denk aan Amsterdam, denk aan Brabant, denk aan Tilburg – schreef columnist Gerard Kessels een paar dagen terug in Dagblad de Limburger een behartenswaardig stukje, dat ik mijn lezers niet wil onthouden:

“Amsterdam, stad van grachten en gajes. Crimineel geld klotst tegen de oevers van de Amstel. De hele buurt rond het Leidseplein is in handen van twijfelachtige lieden. Aan 90 procent van de overnames in de Amsterdamse horeca komt geen bank te pas. Die worden gefinancierd met onderhandse leningen, bijna altijd van criminelen. Nog zo’n crimineel kroonjuweel: Tilburg. Daar levert de plaatselijke hennepteelt grofweg zo’n 800 miljoen euro per jaar op. Dat is net zoveel als de jaarbegroting van de stad. Niets nieuws. Al deze cijfers zijn bekend. Maar er gebeurt niets. Minister Grapperhaus van Justitie wil nu 100 miljoen uittrekken om de ondermijning ‘in kaart te brengen’ en ‘aan te pakken’. Alweer. Dat is het echte probleem: bestuurlijke lamlendigheid.

De overheid brengt in kaart, studeert, onderzoekt. Een nieuwe leerstoel hier, een congres daar. Slaap kindje, slaap. “De overheid is onduldbaar afwezig”, verzuchtte de Amsterdamse ombudsman Zuurmond laatst in Het Parool. Zij beperkt zich tot ‘beschaafd wegkijken’. Ik schaam me als Nederlander. Voor grote internationale bendes zijn wij het land van melk en honing. Hier kan alles. De broer van een kroongetuige bruut vermoord? Wij kijken er niet van op. Een aanslag op een krant die werk maakt van misdaadjournalistiek? Een korte rimpeling in de vijver van zelfgenoegzaamheid. Nederland gangsterland. Wij hebben niet de juiste staatsvorm voor een bananenrepubliek. Dit is een bananenmonarchie. Het bijbehorende Zuid-Amerikaanse klimaat hebben we inmiddels ook.”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Kessels spreekt weer

  1. Dhyan zegt:

    Tja dat krijg je met die open grenzen, overal uit Europa stroomt het gepeupel toe om ook een graantje mee te pikken. De veldwachter die corrigerende optrad is al vijftig jaar begraven.

  2. Sjoerd zegt:

    Maxima moet zich hier helemaal thuis voelen…

  3. sjogkel zegt:

    Amsterdam is gebouwd op rooftochten die over de hele wereld werden uitgevoerd. Op de Zuidas heersen de witte boorden in maatpakken. Liberalisme en tolerantie het zit in de haarvaten van de hele stad inclusief het stadsbestuur, het bestuur kan slechts uitwassen bestrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s