Een zomerse beschouwing

Op deze tweede augustus zijn de eerste bladeren al weer een tijdje gevallen. Is dit de vooraankondiging van een vroege herfst plus een lange winter of toch meer de puntkomma achter een lange hete zomer, die nu al legendarisch lijkt te worden en dus eenzelfde plaats krijgt als haar historische voorgangers 1947 en 1976? Wat zoveel betekent dat dit een zomer is die we in meer dan veertig jaar niet hebben beleefd. Of om het nog dwingender uit te drukken: meer dan de helft van de Nederlanders maakt voor het eerst een zomer van dit formaat mee. Dus is het best bijzonder waar we momenteel getuige van zijn en is het eigenlijk nog opvallender dat dit uitzonderlijk weer, dat van geen ophouden weet, al lang geen ‘talk of the town’ meer is. Het is een van de dagdagelijkse dingen geworden, net zoals die dracht van de korte broek, die ook al niet meer in het straatbeeld opvalt. Wie herinnert zich trouwens nog de dag dat voor het laatst een over – of regenjas of jack werd gedragen?

Het lijkt haast een eeuwigheid geleden bij de huidige gloeiende temperaturen die de gewoonste zaak van de wereld zijn geworden en waaraan het wat mij betreft heel gemakkelijk wennen was. En voor wie niet, ben je haast geneigd te zeggen, als je constateert dat het over het algemeen in de dichtbevolkte wijken in de verzengend hete steden behoorlijk rustig is gebleven. Dit in tegenstelling tot vroeger jaren als zo’n zomerse warmte de gemoederen snel bleek te kunnen verhitten, met vaker amok en rellen tot gevolg, zoals destijds op het Afrikaanderplein in Rotterdam, dat daar een sprekend voorbeeld van was. Maar omdat ze nog niet voorbij is, die mooie lange zomer, moet de rust ervan nog niet geprezen worden voordat ze in feite verstreken is. Laten we hopen dat die stilte uit het zalig niets doen voortvloeit en niet door stormen gevolgd zal worden, zoals het spreekwoord ons wil doen geloven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een zomerse beschouwing

  1. Sjoerd zegt:

    Ik hou mijn hart vast als straks de onweersbuien gaan vallen, die we overigens heel hart nodig hebben.

  2. drawmargo zegt:

    1947 en 1976 heb ik niet meegemaakt, nog niet geboren en niet in Nederland. Voor mij is dit dus de langste, heetste zomer in Nederland. Ik hou van de zomer, maar als hoe warmer het wordt, Hoe minder ik doe. En niksdoen is niks aan.

  3. sjogkel zegt:

    Het is inderdaad vrij rustig gebleven. Opmerkelijk hoe we ons aanpassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s