Het elitaire Volkskrantgeluid

Al vaker heb ik hier mijn ergernis geuit over het elitaire gereutel waarmee de Volkskrantbijlage dagelijks wordt gevuld. Is het niet het grachtengordelluchtje dat je uit de columns van Aaf Brandt Corstius ongegeneerd tegemoet waait, en dan ook nog op de vroege ochtend, dan is het wel de gehele kunstredactie die maar niet ophoudt om het ene na het andere meesterwerk te ontdekken dan wel trend op trend te signaleren en te markeren. Alsof het hart van het universum op hun burelen begint en eindigt. Waaraan natuurlijk dat typische jargon verbonden is dat bij een binnenwereld hoort. Met als frappant bewijs een stuk dat ik even heb bewaard om het vooral te laten bezinken en mijn eigen verwondering daarover de juiste plaats te geven. Het is een fragment dat deel uitmaakt van een artikel over de twaalfde editie van de nomadische kunstmanifestatie Manifesta die in Palermo was neergestreken. Een nomadische kunstmanifestatie in Palermo, waarover in de Volkskrant wordt geschreven. Alleen daarvan al zou je de kriebels krijgen. Want wat is de relevantie ervan voor de doorsnee Nederlandse lezer? Alsof je even met de fiets of de bus naar Palermo gaat. Zo ongeveer.

Maar de overtreffende trap van irrelevantie wordt wel bereikt als het ook nog over de bijdrage van de deelnemend kunstenares Nora Turato gaat, welke met de volgende tekst beschreven wordt: “Haar bijdrage is een studie van de stem en performance die Palermo’s linguïstiek en culturele syncretisme verkent door de kwetsbaarheid van de kunstenaar haar eigen transculturele achtergrond. Wat die stem precies te vertellen had? Geen idee. Niet alleen omdat de tekst onverstaanbaar uit de luidsprekers in de piepkleine San Lorenzo-kerk kwam. Ook omdat de kunstenares ’s morgens vroeg zelf het kerkje binnenliep en onder onverstaanbaar gemompel de geluidsinstallatie uitzette. Blijkt het werk ook nog eens te gaan over gemompel van onuitgesproken verhalen, mythes en cliché’s. Vlek op vlek op vlek dus.” Waarna de schrijver stil zweeg en er dus niets meer aan toevoegde. En je het als lezer maar verder mocht uitzoeken en geacht werd het te begrijpen. Dus niet en zal ook nooit gebeuren. Want verder kan die binnenwereld niet verwijderd zijn van de doorsnee mens die de Volkskrant ook pleegt te lezen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het elitaire Volkskrantgeluid

  1. Sjoerd zegt:

    Je hoeft het uiteraard niet te lezen, ik zou er niet eens aan begonnen zijn. Maar je hebt gelijk, waar halen ze het vandaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s