Het WK Voetbal van de NOS

Hoewel Nederland niet van de partij is, zendt de NOS de vierenzestig wedstrijden die gespeeld worden in het kader van het Wereldkampioenschap Voetbal, integraal uit. Dat zou dan voortvloeien uit de journalistieke taak die de publieke omroep heeft. Zo’n taak kun je op allerlei manieren opvatten. De NOS doet het in elk geval heel breed en laat het niet bij de uitzending van die vierenzestig wedstrijden. Want uiteraard moet er rond elke wedstrijd voor – en nabeschouwd en geanalyseerd worden. Wat in feite geouwehoer blijkt in een veelvoud van vierenzestig. Tel uit je winst als televisiekijker en voetballiefhebber. Je zult er maar mee opgeknapt zijn. En dan zijn nog niet eens meegerekend de babbelkousen die als commentator de wedstrijden begeleiden om zo het kijkend publiek thuis aan de buis nader te informeren. Hoezo informatie ben je geneigd om te zeggen na een paar wedstrijden gevolgd te hebben. Eerder een gesel van geluid die op je neerdaalt en in wezen niets meer toevoegt aan eventueel kijkplezier dan irritatie over de desinformatie die figuren als Frank Snoeks en Frank Wielaard niet ophouden om af te scheiden. Volkomen overbodige verhalen zijn het die zij afsteken en waarin zij uitblinken.

Of doet het er toe om te weten dat de broer van Hakim Ziyech eenmaal gedoubleerd heeft op het VMBO in Dronten? Is het van belang voor het begrip van het spel – of wedstrijdverloop om uiteengezet te krijgen waarom Varana in het Frans elftal een andere plaats inneemt dan bij Real Madrid? Oeverloos gezwam dat zich per volgende wedstrijd alleen maar meer lijkt te kronen als de ziekte van de coach van Uruguay te berde wordt gebracht. Kortom, de ouwewijverij doet het weer best bij de NOS. Hoewel die ondermaatse verslaggeving nog overtroffen wordt door ook zo’n typisch kantlijnprogramma, Studio Rusland, waar niets zinnigs te berde en op tafel wordt gebracht. Maar kan het ook anders als zo’n uitzending overgelaten wordt aan Henry Schut en Hugo Borst, die het beiden te druk met zichzelf hebben om nog iets van gewicht te produceren? Waardoor de hele covering van het WK Voetbal door de NOS geen enkele toets van kritiek kan doorstaan. En het eigenlijk een geluk bij een ongeluk is dat Nederland niet van de partij in Rusland is. Want dan was de ellende echt niet te overzien geweest als alles en iedereen zichzelf in chauvinisme zou zijn ontstegen. Nu zijn de voeten op de grond gebleven, hoewel deze en gene toch geregeld daar ook nog hevig door zakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het WK Voetbal van de NOS

 1. Mack zegt:

  Het wordt steeds erger. Waar is Hugo Walker als je hem nodig hebt.

 2. Sjoerd zegt:

  Ach, je kunt ook overschakelen naar de Belg, of niet kijken. Alle opties zijn open.

 3. Hanneke zegt:

  En hier ben je dan wel van Dione de Gr. af.

 4. math zegt:

  ZDF is in HD-kwaliteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s