Over een titelrace

Beschouw dit verhaal maar als een verzuchting en tegelijk als een uiting van hoop op betere tijden. Hier spreekt de liefhebber van het voetbal zoals het ooit bedoeld is, maar dat op de Nederlandse velden momenteel geen schijn van kans meer maakt. Waar de efficiency heerst, de dieven in de nacht winnen en kampioen worden. Want zoveel is toch wel duidelijk nadat ik AZ – PSV in alle rust achteraf heb kunnen bekijken en heb kunnen zien hoe PSV de zege pikte zonder dat ik het gevoel kreeg dat het onverdiend was. Maar geen van de goals was het gevolg van fraai voetbal of een oogstrelende aanval. Dat moet gezegd. Steeds werd een moment van zwakte van de tegenstander of de arbiter optimaal benut. Wat een patroon blijkt te zijn dat zich gedurende alle negenentwintig voorgaande competitiewedstrijden zou hebben voltrokken. Althans dat was de terugkerende teneur in alle wedstrijdverslagen. En datzelfde zag ik dus ook voor mijn eigen ogen gebeuren zonder dat dat mij compassie met de tegenstander bezorgde, hoewel deze zich inspande om vooral goed voetbal te vertonen. Maar goed is pas goed als er geen fouten worden gemaakt die een team als PSV in zijn voordeel kan omzetten. Om daar vervolgens de overwinning mee te bewerkstelligen. Waar het uiteindelijk wel in het voetbal om gaat. Om de overwinning en de titel.

En daarbij telt het dus niet hoe die weg wordt bewandeld, ook al blijft men bijvoorbeeld in kringen van Ajax en ook AZ wat graag iets anders beweren. Waar het voetbal als kijkspel en de schoonheid ervan zo hoog wordt gehouden. Maar als het nergens toe leidt, schiet die benadering totaal niet op en zullen die goede bedoelingen in schoonheid sterven. Daar helpen geen Keizers en Ten Hags aan, noch talenten of opleidingsteams. Bottom line telt het resultaat. En wanneer daar nu naar gekeken wordt, is er met name in Amsterdam schromelijk te kort geschoten. Want je kunt wel mooi willen voetballen, maar als dat betekent dat je twee keer in een seizoen het loodje legt tegen toch onbeduidende clubs uit Utrecht en Arnhem, dan kun je geen aanspraak maken op een landstitel noch op een deelname aan een toernooi op een Europees podium. En dan gaat het dus helemaal niet aan om geringschattend te spreken over een titel die het predicaat armoedig verdient, waar beter van het resultaat van efficiency kan worden gesproken. Ga daar verder mee aan de gang om het licht van het Nederlandse voetbal dat met deze titel toch wel is gedoofd, weer in volle gloed en glorie te ontsteken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Over een titelrace

 1. Mack zegt:

  Als je dat doelpunt van Lozano niet mooi vond, dan weet ik het niet meer hoor. Als Cruijff of van Basten dat hadden gedaan, werden ze nu bewierookt.

  • robschimmert zegt:

   Regelrechte fout van de keeper die terecht werd afgestraft.

   • Mack zegt:

    Ja, maar om dat zo te kunnen afstraffen nadat hij het al vijf keer geprobeerd had, daarvoro moet je grote kwaliteiten bezitten. Verder heb ik gewoon mooie aanvallen van PSV gezien, alleen werden de doelpunten afgekeurd of kwamen ze op de paal. AZ was net zo dodelijk efficient als PSV met drie kansen en twee countergoals. Ajax ging vorige week op soortgelijke wijze met de overwinning aan de haal. Dus waar je het precies vandaan haalt met je oogstrelend voetbal…een over het paard getild Kluivertje dat nog niet eens de schoenveters van zijn vader (als voetballer) mag strikken, en Huntelaar, die net als de Jong strafschoppen probeert te versieren door zich te pas en te onpas te laten vallen. Ik zie het verschil niet. Behalve als je Ajacied bent, dan zal het er allemaal heel anders uitzien.

    • robschimmert zegt:

     Sorry, maar een beetje teleurstellende reactie, omdat ik helemaal niet beweer dat Ajax oogstrelend voetbal speelt, alleen het met de mond belijdt en daardoor dit seizoen niets heeft bereikt. Waarbij ik en passant attendeer op de efficiency van PSV, waar resultaat voorop staat en mooi voetbal op plaats twee komt. Dat heb ik gezegd, zonder met oogkleppen te hebben geschreven…..

    • Mack zegt:

     Ik lees: “En daarbij telt het dus niet hoe die weg wordt bewandeld, ook al blijft men bijvoorbeeld in kringen van Ajax en ook AZ wat graag iets anders beweren. Waar het voetbal als kijkspel en de schoonheid ervan zo hoog wordt gehouden. Maar als het nergens toe leidt, schiet die benadering totaal niet op en zullen die goede bedoelingen in schoonheid sterven.” daar staat dat ze mooi voetbal spelen maar het is niet efficiënt. Nou, daar ben ik het gewoon niet mee eens. Zyech is de enige van heel Ajax die mooi voetbal speelt. En hij wordt uitgefloten als het de Amsterdammers niet aanstaat.

 2. Mack zegt:

  Over Cruijff gesproken, voetbal is een spel van fouten. Wie de minste maakt, wint.

 3. Mack zegt:

  1-0 van Ajax, Was het oogstrelend of profiterend van een zwakke arbitrage?

 4. Dhyan zegt:

  Wat verwacht je eigenlijk anders dan wat je ziet, bij voetbal.

 5. robschimmert zegt:

  @ Mack: Ik heb het gehouden bij de bewering, de stelling, het oogmerk van oogstrelend voetbal, dat dit seizoen dus nergens toe heeft geleid. En ik zou zeker niet staande willen houden dat er door Ajax zo geweldig is gevoetbald dit seizoen. Tot mijn ergernis dus meestal niet, enkele wedstrijden zoals die tegen Feyenoord en de thuiswedstrijd tegen PSV, dan daargelaten.

 6. Mack zegt:

  Maar als het nergens toe geleid heeft, moeten ze het gespeeld hebben toch? Want als je het alleen beweert en niet speelt, dan hoef je er niet bij te vertellen dat het nergens toe geleid heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s