Mijn begrip van de tijdgeest

Waar het vandaan kwam, is een groot raadsel. Maar opeens was het er. Dit jaar voor de eerste keer. In Heilo, onder de rook van Alkmaar, waar het evenement was georganiseerd en waar duizenden mensen op af waren gekomen. Wat de logische vraag opriep of al deze mensen niks anders om handen hadden. Want hoe haal je het in je hoofd om hier je zondag aan te besteden? Om langs de kant van de weg te gaan staan om verder alleen maar te applaudisseren voor koeien die op weg naar hun wei zijn nadat ze hun winterverblijf hebben mogen verlaten. Een nieuw ritueel dus om de lente in te wijden zonder dat echt duidelijk werd wat nu precies de achterliggende gedachte was van dit nieuw verzonnen spektakel, dat blijkbaar wel in een behoefte voorzag getuige de toestroom van zovelen. Kennelijk moet de moderne mens toch geamuseerd worden bij gebrek aan vermogen om zichzelf in de vrije tijd aan de praat te houden.

Wat tot dit soort overbodige larie leidt en de nieuwe treurigheid toont als een teken van de huidige tijd. Passiviteit ten top en ook nog eens gekroond, als antwoord op de vraag hoe leeg moet een leven wel niet zijn om voor dit soort vermaak te kiezen. Kennelijk heeft men dan al alles gehad als men zijn lol bij dit soort duidelijk verzonnen evenementen nog wil beleven. Per slot van rekening toch te ver van mijn bed om dit vermaak, dit tijdverdrijf te kunnen begrijpen en te duiden. Hoogstens de verwijzing naar mijn eigen niet weten en doorgronden van wat zich hier met, in en rond mensen afspeelt, als het volgend bewijs dat de tijdgeest mij door de vingers begint te glippen. Of zijn er nog medestanders die mij nog een sprankje hoop kunnen geven dat dat afdwalen van mij eigenlijk nog best wel meevalt?

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Mijn begrip van de tijdgeest

 1. Ximaar zegt:

  Het was in Heiloo en via de media werd me duidelijk waar het was en dat minister en ChristenUnioniste Carola S daar aanwezig was. Zelf las ik eerder een mail van een collega die notabene door een Limburgse hierover was gebeld. Hj kon niet en ik zag het ook niet zitten. Heb totaal niets met vee. Wel fietste ik er een paar dagen later langs en toen was de betreffende wei geheel kovrij.

 2. Sjoerd zegt:

  Om heel eerlijk te zijn zie ik er ook de lol niet van in…

 3. Math zegt:

  Dan geef mij maar het limburgse “koo-sjiete.”

 4. Dhyan zegt:

  Beter dan dat de moderne mens, die toch geamuseerd moet worden, zich verliest in voetbal.

 5. sjogkel zegt:

  Vervolg op bermtoerisme, de bordes-scene op prinsjesdag, het hoeft maar te bewegen.

 6. Emigrant zegt:

  Een nieuw lente-ritueel, ja dat is het. Of althans een poging daartoe. Zo te horen gaat dit koeiengedoe het niet worden. Maar de behoefte aan een ritueel is wel begrijpelijk. Vroeger had je kerkelijke kalender, pasen enzo, en nu dat weg is zoekt men naar iets anders. Omdat mensen behoefte hebben aan gestructureerde tijd en aan rituelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s