Roger Braun in Valkenburg

Gisteren is in het Museum Land van Valkenburg in de Bovenzaal op de tweede verdieping een expositie geopend waar werk wordt getoond van de Roermondse schilder Roger Braun. Opvallend werk dat een hoge mate van ambachtelijkheid van de kunstenaar laat zien. Op het eerste gezicht fijn schilderwerk, maar bij nadere beschouwing blijkt dat toch meerdere lagen te bevatten waardoor het naar een magisch realistische toets neigt. Of zoals de flyer die uitgegeven werd ter gelegenheid van deze tentoonstelling, het preciseert: “Roger Braun schildert op een hedendaags realistische wijze, maar geeft daarbij niet de visuele werkelijkheid weer. Het gaat in zijn kunst, zo gaat de tekst verder, vooral om de beleving van schoonheid en de interpretatie van het beeld. Zijn fascinatie voor industrie en de mens blijft hierbij een terugkerende bron van inspiratie. Daarnaast prikkelt hij de interpretatie van de toeschouwer door de verschillende beeldelementen te combineren. Deze elementen neigen tot het vertellen van een verhaal of het stellen van een filosofische vraag.”

Werk dus waarvan men geacht wordt iets te vinden. Trouwens, de bezoeker ontkomt er ook niet aan in die Bovenzaal, waar ieder kleur zal moeten bekennen en door het werk van Braun eens te meer duidelijk wordt dat smaken verschillen, zoals er over smaak evenmin te twisten valt. Hoogstens te redeneren en van gedachten te wisselen. Wat bij en na die opening in dit museum dan ook rijkelijk en op verschillende plaatsen spontaan gebeurde, omdat de ambiance er ook naar is. Laagdrempelig, in zekere zin intiem, kleinschalig, waardoor men als het ware zich al uitgenodigd voelt om met anderen aan de praat te gaan. Met op de achtergrond steeds weer de vrijwilligers die het museum runnen en er met hun toewijding en aandacht voor de warme couleur zorgen , waardoor dat Museum Land van Valkenburg zich zo onderscheidt van al die kathedralen van beeldende kunst die de grote musea toch allemaal zijn en waar de kou en de afstandelijkheid de boventoon voeren. Dus een bezoek meer dan waard, zeker gezien deze spraakmakende expositie van Roger Braun, die tot en met 18 maart zal duren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Roger Braun in Valkenburg

  1. Sjoerd zegt:

    Ik heb hem genoteerd….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s