Het treurig lot van Marcel Kerff

De geschiedenis van de wielersport is een aaneenschakeling van dramatische verhalen, waarin heldendom en tragiek om voorrang strijden. Het is een sport waarin de strijd, de competitie nagenoeg altijd een episch karakter had en eigenlijk tot de dag van vandaag ook heeft behouden. De wielerannalen zijn rijkelijk gevuld met wonderbaarlijke anecdotes en opzienbarende vertellingen. Waarvan het volgende verhaal over de Belgische wielrenner Marcel Kerff (1866 – 1914) een sprekend voorbeeld is.

De in de Belgische Voerstreek, net onder Zuid-Limburg, geboren en daar ook wonende Marcel Kerff is tussen 1896 en 1904 professioneel wielrenner. Een echte winnaar was hij niet. Een 48-uurs baanwedstrijd in Antwerpen, in 1900, meer overwinningen boekte hij niet. Toch noemen sommige kenners Marcel Kerff de eerste Flandrien wiens sterkste staaltje was dat hij tijdens het Kampioenschap van België van 1895 gedurende 20 km op een blote velg had gereden. Buiten het seizoen fietste hij in twee dagen tussen zijn woonplaats Moelingen en Parijs om daar grote stukken vlees in te slaan voor de slagerij van zijn vader. In de eerste Tour de France (1903) was hij de hoogst geklasseerde Belg Hij startte ‘isolé’, zonder ploeg. Anders dan bijvoorbeeld Maurice Garin, de winnaar van de eerste Tour, werd hij niet gesponsord door een fietsfabrikant. Kerff had geen mecanicien, geen masseur en geen geboekte slaapplek. Naast het leveren van een sportieve prestatie, moest hij ook zien te overleven. De eerste vijftig in het klassement kregen van de organisatie wel vijf Franse francs. Veel meer dan een droge boterham met een stukje kaas kon hij daar niet van kopen. Zijn bidon vulde hij aan de dorpspompen, die hij volgens het reglement zelf moest bedienen. Maurice Garin regelde nog wel eens dat er koele drank klaarstond voor hemzelf en een aantal andere Franse renners. Die luxe gold niet voor Kerff, hij was tenslotte niet geboren op Franse bodem. Zijn slaapplek zocht de Belgische coureur bij toeschouwers of in een warme stal van een boerderij.

Na achttien dagen, zes monsteretappes van in totaal bijna 2.500 kilometer en meer dan honderd uur stoempen eindigde Kerff in die Tour als zesde. Hij gaf bijna zes uur toe op winnaar Garin, maar finishte met meer dan zestig uur voorsprong op Arsène Millocheau, nummer 21 en laatste van het klassement. Zo ging hij de boeken in als de beste Belg in de eerste Ronde van Frankrijk. Een jaar later, in 1904, stopte Kerff met wielrennen en werd hij “majordome” (butler) van Graaf de Secillon op het Kasteel van Teuven. Weer tien jaar later, in augustus 2014, is hij nieuwsgierig naar de marcherende Duitsers. Hij springt op zijn motor en gaat op weg naar de Duitse soldaten die zojuist de Nederlands – Belgische grens zijn overgestoken. Als zovelen realiseert Kerff zich niet dat het menens is, hij is louter belust op sensatie. De Duitsers verdenken de oud-wielrenner van spionage en pakken hem op. Kerff wordt ondervraagd, maar ontkent ook maar iets te maken te hebben met het Franse leger. De Duitsers geloven hem niet. Ze voelen hem nog eens aan de tand. Het gaat er hardhandig aan toe. Kerff schreeuwt zijn onschuld uit. Zijn ondervragers geloven hem nog steeds niet en hebben genoeg van het gejammer. Ze snijden zijn tong af. Op 7 augustus wordt Kerff met een aantal anderen opgehangen om vervolgens in een massagraf te eindigen. Dicht bij de plaats waar hij stierf, in het Belgische Moelingen, net over de grens bij Eijsden, staat een monument voor alle Belgische wielrenners die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het treurig lot van Marcel Kerff

  1. Sjoerd zegt:

    Een eigenlijk zeer triest verhaal… Nieuw voor mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s