Andalusisch logboek

De hedendaagse reiziger wordt doodgegooid met informatie over de meest uiteenlopende bestemmingen. Aan Michelin, Lonely Planet, Capitool, Kosmos of Marco Polo zal het niet liggen als men op een beoogd reisdoel niet beslagen ten ijs komt, zou gegeven het gigantische aanbod allicht gemakkelijk gedacht kunnen worden. En toch blijkt dat in de praktijk behoorlijk vies tegen te vallen, omdat het in feite veel van hetzelfde is dat er wordt geboden, nog afgezien van het feit dat de irrelevantie vaker hoogtij viert in de rijstebrijberg van feitjes, cijfers en gegevens. Want wat moet iemand er allemaal mee. Per saldo blijkt het meestal toch te gaan om standaardinformatie over grotendeels doorsnee attracties en bezienswaardigheden. Naar iets extra’s of bijzonders plus wat detaillering en diepgang is het vaak lang zoeken zonder dat het zo veel oplevert. Dat is de conclusie die zich meer en meer begint op te dringen na al zo lang en zo vaak op reis te zijn gegaan en nog veel meer na lezing van het boeiende ‘Andalusische logboek’ van de Vlaamse auteur Stefan Brijs, die met zijn boek wel kans ziet om waardevolle achtergrondinformatie te verschaffen over een boeiend gebied als Andalusië.

In de ruim driehonderd pagina’s rept hij nergens over flamenco’s, het Alhambra of de sherry van Jerez de la Frontera. Voor open deuren over de streek waar hij sinds drie jaar woont, hoef je bij hem niet te zijn. Nergens gaat het over Sevilla, Ronda, Granada of de Sierra Nevada. Hij kijkt achter de coulissen van het Andalusische land en verschaft zo de aanstaande reiziger waardevolle achtergrondinformatie, met de kennis waarvan een bezoek aan dit boeiende en prachtige gebied echt gewicht en diepgang kan krijgen. In zijn tocht door Andalusië en tegelijk door de seizoenen ziet en verzamelt hij materiaal om twaalf hoofdstukken (volgens de jaarkalender) te vullen. Waarin magnifieke observaties van het landschap, de regionale keuken, de zeden en gewoonten, de rituelen en culturen, aangevuld met beelden van met name vogels en overige fauna en flora, terwijl hij ook nog kans ziet om de geschiedenis door de twintig rumoerige eeuwen heen ruimschoots aan bod te laten komen. Waardoor zijn boek een echte must wordt voor elke bezoeker van het fascinerende Andalusië, terwijl het voor ons mosterd na de maaltijd werd, hoewel toch pittig genoeg om nog eens extra van onze reis daarheen na te kunnen genieten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Andalusisch logboek

  1. Sjoerd zegt:

    Mooi voor degene die er naartoe gaan. Mij boeit het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s