Langs de boorden van de Eems

Eigenlijk is ze over driekwart gedeelte van haar loop een rivier van niks, is de Eems niet meer dan de Overijsselse Vecht of de Hollandse IJssel, een stroom die meanderend het landschap opleukt. Dat doet ze, zonder verdere functie vanaf haar bron in het Teutoburger Woud langs onze hele Oostgrens, maar dan aan de Duitse kant, tot aan Papenburg, waar ze formaat krijgt en daardoor ook economische betekenis. Want verrassend genoeg wordt de geschiedenis en ook het huidig belang van die toch diep landinwaarts, maar aan de Eems gelegen stad, vooral bepaald door die rivier. Waardoor het zo maar kan zijn dat daar nog een kolossale scheepswerf is, die zich toelegt op de bouw van gastankers, cruiseschepen en veerboten. Zoals ook het verleden van Papenburg getekend is door scheepsbouw en waaraan in het centrum langs de oude veenkanalen op een fraaie wijze vorm is gegeven. Zodat een verblijf van een aantal uur op deze ogenschijnlijk wat afgelegen plek een absolute aanrader is en de belangstellende bezoeker zeker de nodige verrassingen zal opleveren. Stroomafwaarts wordt het even opvallende Leer gepasseerd, waarna een bootreis onvermijdelijk komt op de plek waar de Eems, inmiddels zeker vijfhonderd meter breed geworden, uitmondt in de Dollard en daar op zijn weg naar de open zee, de Waddenzee, ter hoogte van het Duitse Oldersum en nog voor de haven van het Oostfriese Emden, een reusachtige stormvloedkering zal treffen.
                                                                                                                                                                                              Het levend bewijs dat de Duitsers het kunstje van dit soort waterbouw meer dan effectief van ons hebben afgekeken. Laatste stopplaats van deze verkenning langs de boorden van de Eems, aan de Duitse kant ervan, is de havenstad Emden, de grootste gemeente in Oost-Friesland met om en nabij vijftig duizend inwoners. Qua structuur en architectuur weinig opvallend of het moet het altijd weer dominante rood van de bakstenen huizen zijn. Vanzelfsprekend is de vis een locale specialiteit, die nu eens niet duur wordt betaald. Maar waar Emden echt een bezoek om waard is , dat is haar fraaie Kunsthalle, die in het bezit is van een opvallende collectie van gerenommeerde Duitse expressionisten en waar nu een grote overzichtstentoonstelling wordt gehouden welke geheel is gewijd aan de befaamde Russische schilder Maxim Kantor en die gerust van een grote urgentie en betekenis genoemd mag worden. Reden genoeg om een dergelijke expositie ook in Nederland eens te houden. Maar wat dit aangaat heeft Emden een duidelijk streepje voor. Wat te danken is aan Henri Nannen, geboren en nog altijd getogen in die stad en die  haar daarom met zijn als uitgever van Stern verworven fortuin op deze prachtige wijze op de kaart heeft weten te zetten. Waar een paar dagen weg van de gekte van Carnaval dus niet goed voor is, durf ik zo maar te zeggen dankzij deze nieuw verworven in – en vergezichten langs de boorden van de Eems.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Langs de boorden van de Eems

  1. cpluzc zegt:

    Eems, Papenburg, Leer,…het gaat over de Kunsthalle met haar impressionisten,…of over Kantor…Nannen…het fortuin van Stern…
    Dank je Rob, ik houd het bij carnaval, voor mij wel zo overzichtelijk.

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik kom eigenlijk nooit in die buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s