Winter in augustus

Zelfs in de zomermaanden, als men geacht wordt zijn rust te nemen en vakantie te vieren omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn, blijft het leven een achtbaan. Gewoon omdat het verwarrende tijden zijn en niets in feite nooit meer eens op zijn plaats valt. Beweging, vaart, dynamiek bepalen de geest van de tijd in een mate dat begin en eind, kop en staart niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Turbulentie alom waardoor het nog alleen maar duizelen kan en het haast onmogelijk wordt om van voren te weten of je van achteren nog leeft. De wereld op zijn kop begint dus de standaard te worden. Of moet je nog anders denken als je aan de vooravond van een hittegolf en eigenlijk op de dag dat de zomer in Nederland echt lijkt te beginnen, op de laatste pagina van de ochtendkrant, net boven het weerbericht dat dus die lang verwachte zomerwarmte aankondigt, die opgewonden advertentie van het Reisbureau Kras leest, die toch dringend uitnodigt om nu al plaatsen te boeken voor reizen naar de Kerstmarkten in onder andere het overweldigende Keulen, het oergezellige Krefeld, het bruisende Duisburg en het sfeervolle Bonn.
Met als leidend motto dat Kerstshoppen in het betoverend Duitsland alleen maar zo voordelig kan als er met Kras op stap wordt gegaan. Zodat men er op wordt geattendeerd om er spoedig bij te zijn, omdat vol wel vol is en dat er ook snel van komt, zoals de meerjarige ervaring leert. En wie dacht niet te worden ingehaald door de tijd, komt daar heel snel van terug bij het lezen van het bericht elders in diezelfde krant dat men in Maastricht al druk doende is met de werving en selectie van een nieuwe Carnavalsprins. Want voor we er erg in hebben is het de elfde van de elfde en is ondertussen de discussie over Zwarte Piet, die zonder twijfel op hernieuwd uitbreken staat, alweer uitgewoed. Voert al met al tot de conclusie dat ze eigenlijk voordat ze begonnen is, alweer voorbij is die zogenaamd mooie zomer en we het vooruitzicht hebben van een lange winter. Dankzij de kerstversiering die zonder twijfel al gauw in de tuincentra zal verschijnen. En wanneer ploft de eerste Sinterklaasbrochure in de brievenbus? Kortom, pik in. Voordat we het weten, is het winter, mompelen we in augustus tijdens de eerste hittegolf. Want zo verwarrend zijn de tijden intussen dus geworden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Winter in augustus

  1. sjoerd zegt:

    Ach, ik zag de eerste tekenen van een naderende kerstmarkt ook al bij intratuin…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s