De wereld met Trump??

Tot nu toe is er hier nog met geen woord gerept over de opkomst en nominatie van Donald Trump als kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. De enige redenen daarvoor waren sprakeloosheid en ongeloof en misschien wel de hoop dat die donkere wolk wel zou overdrijven door er niet over te schrijven. Wat dus nu veel weg heeft van wegkijken en de kop in het zand steken. Omdat dit noodlot, dat dus door Trump belichaamd wordt, zo maar eens werkelijkheid zou kunnen worden. Van ‘het valt niet uit te sluiten’ blijkt nu ‘de dikke kans erop’ alsmaar dichterbij te komen. Mijn optimisme en vertrouwen in het verstand van mensen heeft de afgelopen tijd, mede door het rijzen van zijn ster, een flinke knauw gekregen. En zelfs zodanig dat ik het nog maar moet zien of de opmars van Trump in de richting van de Amerikaanse Almacht nog gestuit kan worden door Hillary Clinton. Ik voel mijn scepsis alleen maar groeien, en daarmee ook mijn ongerustheid over waar de wereld mee opgescheept wordt na november 2016. Want is hij het gezochte recept en tegenwicht tegenover houwdegens als Poetin en Erdogan en is die Trump het toereikende tegengif tegen het gewelddadige moslim-fundamentalisme? Moet Europa het hiermee doen nadat het al lamgeslagen is door het voornemen tot uittreden uit de EU van die eigenwijze en zelfingenomen Britten? Het ziet er waarachtig nog an toe naar uit dat het die kant op gaat. De stemming in ons deel van de wereld is er naar. Omdat niets dat in de rede en van oudsher in de lijn der verwachtingen ligt, nog die kant op gaat of valt. Of lag die Brexit zo voor de hand? Uitslagen van referenda in Europa blijken steeds anders uit te pakken.
Waardoor de conclusie gerechtvaardigd is dat de kiezer maling is gaan krijgen aan establishment en haar gebaande paden. De kiezer gaat zijn eigen gang, is boos, voelt zich bedreigd en onder druk, gooit de kont tegen de krib, eist, verlangt helderheid en zit niet meer op nuance en empathie te wachten. De kiezer wil op zijn eigen, ja, alleen zijn eigen wenken bediend worden en heeft daarbij geen boodschap meer aan al die verhaaltjes die na de weging op goudschaaltjes de wereld in werden gestuurd als de middelen om de goegemeente in slaap te sussen. Waarna wat aan de macht was, het establishment, de eigen gang lustig kon gaan. De opstand der horden heeft zijn eenentwintigste eeuwse gezicht aangenomen. Ze pikt het niet meer om zoete broodjes gebakken en nog meer op de mouw gespeld te krijgen. Dat is de geest van de tijd geworden. Waarin alles zich via de media herhaalt en versterkt, maar nooit minder wordt. En wolligheid, begrip niet meer helpen noch mensen overtuigen en gerust stellen. In dat klimaat heeft Hillary Clinton bepaald weinig kans om in het Witte Huis terecht te komen, omdat zij te zeer vergroeid is met de oude garde, als het gezicht daarvan wordt gezien. Zodat Trump wel de hoogste ogen moet gooien. Omdat de kiezer iets anders wil, boos is en daarom in de veilige anonimiteit van het stemhokje die gok best zal willen wagen. Een fatale gok, waar de wereld zichzelf niet mee hoeft te feliciteren en eigenlijk alleen maar mag hopen dat het bijeen genomen nog mee zal vallen. Hoewel ik daar echt een heel, heel hard hoofd in heb.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De wereld met Trump??

 1. Mack zegt:

  Nee, juist goed dat dit in Amerika gebeurt. Zo kan de wereld zien dat trump en zijn verwanten amper oplossingen bieden maar wel nieuwe problemen veroorzaken. Waardoor we er over vier jaar voorgoed vanaf zijn.

 2. sjoerd zegt:

  Ik weet nog niet wat ik van deze oude man moet denken…

 3. Peter zegt:

  Toevallig net iets gelezen met ongeveer dezelfde ongerustheid. https://decorrespondent.nl/4989/President-Trump-premier-Wilders-het-wordt-tijd-om-te-wennen-aan-die-woorden/242847038544-c9a79886.
  De bezorgheid over een slechte uitkomst begrijp ik wel, maar ik geloof niet dat Trump het gaat winnen.

 4. L zegt:

  Ja, gewoon Trump stemmen omdat het kan, om het establishment eens goed dwars te zitten. Het is een afgezaagde vergelijking, maar hoeveel procent van de mensen dachten dat ook in 1933 in Duitsland?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s