Haagse schraalhanzen

Nederland op zijn smalst. Misschien is dat nog de meest passende kwalificatie voor het toneelstuk dat deze week op het Binnenhof is opgevoerd door de twee regeringspartijen die zich zo nodig moesten profileren over de ruggen van asielzoekers. Wie er nog naar wilde kijken, moest wel naar adem happen, het Spaans benauwd krijgen en zich tegelijkertijd plaatsvervangend schamen. Over die ophef over een zogenaamde bad-brood-bed-regeling voor mensen die hier een goed heenkomen hadden gezocht en op de vlucht waren geslagen voor alle ellende en geweld in hun eigen omgeving. Want wie het vergeten mocht zijn. Het ging wel over weerloze en ontredderde mensen waar PvdA en VVD zich ten opzichte van elkaar zo druk over meenden te moeten maken. Omdat hun eigen hemd nader was dan de rok van die vluchtelingen, vonden ze dat ze daar best een wedstrijdje armdrukken en vliegen afvangen van mochten maken. Want de eigen achterban en de kiezer die hen in de steek had gelaten, moest bediend worden, onder de indruk raken van die zogenaamde goede wil van beide partijen die per slot van rekening bij het eigen belang strandde. Want dat het landsbelang met dit vertoon werd gediend, zal niemand geloven en hoeft ook niemand wijs gemaakt te worden.

Met deze spelletjes werd Nederland veel eerder te kijk gezet dan dat het idee kon ontstaan dat wij door de regeringscoalitie weer eens werden opgestoten in de vaart van de volkeren die zich verenigd weten binnen de EU. Geblameerd werden wij in feite, zeker als dit gekonkel en gesmoes afgezet wordt tegen alle Italiaanse inspanningen die er momenteel worden gedaan om bootvluchtelingen, ontheemde asielzoekers op te vangen en hun toestroom in nog enigszins goede banen te leiden. De Haagse politiek heeft het weer eens drukker met zichzelf dan dat ze bereid is om enige solidariteit te betonen met de Italianen die in feite er alleen voor staan als ze de hoge nood op en aan de Middellandse Zee trachten te lenigen en proberen te redden wat er te redden valt. In dat licht bezien getuigen al die discussies op het Binnenhof van een ongekende kruideniersmentaliteit, waar schraalhans keukenmeester is en wijsheid de moeder van de porseleinkast lijkt. Waarmee wij ons kleiner dan klein betonen, druk als we het met onszelf en ons eigen lawaai hebben en kennelijk onder indruk zijn van die ene verdachte leus dat vol nu eenmaal vol is. Wat des te beschamender is omdat er hier best nog wat ruimte en mogelijkheid is om nog een beetje op te schuiven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Haagse schraalhanzen

  1. sjoerd zegt:

    Een beetje een echte blamage.

  2. Mack zegt:

    En weer een enorme ramp op de Middellandse zee vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s