De boter van de Zuidas

Wanneer Rutte weer eens wat loopt te brallen over Grieken en hun verplichtingen en als Dijsselbloem voor de zoveelste maal de strenge bovenmeester namens Europa meent te moeten uithangen en hun voorman Tsipras de les leest, weet dan bij beiden bergen boter op hun hoofd en beschouw ze tegelijk ook maar als de verpersoonlijking van de Nederlandse hypocrisie. Want onderzoek naar de financiën van multinationals heeft uitgewezen dat Nederland bedrijven helpt om belastingen in Griekenland te ontwijken. Multinationals in dat land, waaronder een zeer omstreden goudmijn, sluizen via brievenbusfirma’s in Nederland geld door naar belastingparadijzen. Met als gevolg dat de Griekse staat daardoor miljoenen aan belastinginkomsten misloopt. En het gaat hierbij niet alleen om zo’n verdachte goudmijn die in het Noorden van Griekenland opereert. Ook wordt van dit soort fiscale voorzieningen in Nederland geprofiteerd door eigenaren van Griekse jachten, die op papier Nederlands zijn. Hoe grotesk de vormen zijn die een en ander heeft aangenomen, blijkt uit het feit dat de betreffende goudmijn, Eldorado Gold, geen productieactiviteit in Nederland kent, want die dus in Griekenland bezit.

Terwijl het wel twaalf dochterondernemingen op de Amsterdamse Zuidas geregistreerd heeft, met bijna twee miljard dollar aan activa op de balans en in totaal drie werknemers in loondienst. En dat beursgenoteerd concern kon met de Nederlandse fiscus zulke voor haar aantrekkelijke afspraken maken omdat het in termen van geldend kabinetsbeleid economische waarde toevoegt. Waar haal je het vandaan en hoe krijg je het verzonnen? Want iets anders is het niet als het ook nog in het licht van de omstandigheid wordt bezien dat datzelfde concern tot nu toe nog nooit in haar bestaan vennootschapsbelasting in Griekenland heeft afgedragen. Dan is het nauwelijks nog vreemd te noemen dat er in Atheense regeringskringen van ‘de roof van de eeuw’ wordt gesproken. Waarbij Rutte en Dijsselbloem als schildknapen en medeplichtigen worden beschouwd, die het dus niet meer moeten wagen om nog hun mond open te trekken. Je zou je er als Nederlander waarachtig ook dood voor gaan schamen dat zulke figuren met zoveel boter op hun hoofd hun mening namens jou lopen te verkondigen. Met name als het over de plichten en rechten en het bijbehorend fatsoen van Griekenland gaat.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De boter van de Zuidas

  1. sjoerd zegt:

    Iedereen kijkt alleen maar in zijn eigen straatje.

  2. Dhyan zegt:

    Hebberige medelanders kennen hun gelijke in de wereld niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s