Luciano Biondini

Dat YouTube een schatkamer is, mag gerust een open deur genoemd worden. Maar het blijft een kunst om daar de juweeltjes in te ontdekken. Want dat er nogal wat kolossale verrassingen in schuil gaan, staat voor mij vast. En meestal stuit je er bij toeval op. Zoals gisterenavond ook weer. Een reconstructie. Het begint bij het kijken naar een televisie-uitzending. “Droomhuis gezocht” omdat het je tot niets dwingt, het een aardig programma is waarbij het gemakkelijk de zinnen verzetten is. Met op een bepaald moment pianist Cor Bakker in beeld die wat vertelt over zijn opnames en composities in een Umbrische studio, die het bezit blijkt van de volgens Cor prominente Italiaanse jazzpianiste Rita Marcotulli. Het noemen van die naam plus de enkele vermelding van haar faam in dat genre zette mij, zoals al meer gebeurde, op het spoor van YouTube.

Ik was nieuwsgierig naar wat er zoal van haar op die site aan beeld en klank beschikbaar was, wetende dat de omvang ervan tegelijk ook als een indicatie te beschouwen is van haar reputatie. Welnu, wat Cor Bakker over haar beweerde, bleek alleszins hout te snijden, met onder andere beelden van een optreden van haar een paar jaar geleden in Haarlem. Verder kwam ik haar tegen in een samenspel met een landgenoot van haar, de accordeonist Luciano Biondini. En die intrigeerde mij nog meer. Dus vervolgde ik mijn zoektocht naar opnames waarin hij het beste van zichzelf liet zien. Met als klinkend resultaat een schitterend optreden in Nijmegen, waar hij met begeleiding van twee grootheden uit de hedendaagse Europese jazz, bassist Michel Godard en drummer Lucas Niggli, de sterren van de hemel speelde gedurende tien minuten. En dat fraais, die pure schoonheid wilde ik mijn bezoekers beslist niet onthouden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s