Muren van schande

In dit weekend dat het feit wordt herdacht dat het vijfentwintig jaar geleden is dat de Berlijnse Muur geopend werd, dringen zich allerlei gedachten op. Allereerst de heel specifieke. Want natuurlijk herinner ik mij 9 november 1989 nog als de dag waarop ’s avonds opwindende rechtstreekse beelden uit Berlijn op televisie te zien waren, met juichende mensen en geslagen en weifelende DDR – bestuurders als Egon Krenz en Günter Schabowski, maar voor alles het ongeloof en de onzekerheid, welke werkelijk overal heerste. Ook bij ons thuis, waar mijn vrouw niet ophield om er bij mij op aan te dringen om in de auto te stappen en gewoon naar Berlijn te rijden. En niet alleen op die dag, maar ook de dagen daarna toen de opwinding in Berlijn maar bleef aanhouden. Op die momenten kreeg ik mijzelf maar niet losgezongen van de verplichtingen die ik ten opzichte van mijn baas en mijn werk had en bleef de ratio mij in mijn greep houden, waar ik misschien de emoties van mijn vrouw had moeten volgen als ik dan toch gehoor wilde geven aan dat stille verlangen om zo nu en dan groots en meeslepend te leven. Waar het uiteindelijk toen toch niet van kwam en ik in feite net zo aan de grond genageld en ook verwonderd was als achtentwintig jaar eerder op 13 augustus 1961, toen ik voor het eerst zonder mijn ouders op vakantie was, ergens in de buurt van Kassel en vlakbij Oost-Duitsland, zoals dat toen nog heette. Daar hoorde ik dat de zonegrens totaal gesloten werd en dat er een begin was gemaakt met de bouw van een muur in Berlijn.

Wat ik op dat moment verder nog lastig kon plaatsen en waarvan ik de impact en betekenis de jaren daarna des te beter ging beseffen en begrijpen en welke uiteindelijk zelfs zo tot mij is doorgedrongen dat ik op dit moment nog alleen vervuld kan zijn van woede en schaamte als een land, een staat zich omgeeft met zo’n muur om mensen buiten of binnen te houden. Met wel als ergste en meest misdadige voorbeeld van zo’n schandvlek de metershoge muur welke Israël om het eigen land is aan het plaatsen om de Palestijnen vooral daarbuiten te houden. Wat nota bene gebeurt op en rond delen van het land dat onrechtmatig van diezelfde Palestijnen verkregen is en laat zien hoe arm je als land kan zijn als je jezelf en je eigen rechten zo meent te moeten beschermen. Israël als de ware tovenaarsleerling die het kunstje afkeek van die leermeester, waar kennelijk in de loop van de twintigste eeuw een haat-liefde verhouding mee kon ontstaan, want verrassend genoeg ineens gesitueerd aan dezelfde kant van de loop der gebeurtenissen. Namelijk daar waar het eigen recht onrecht wordt en vooral in het beton van het eigen gelijk in de vorm van zo’n muur moet worden gegoten. Waarmee de geschiedenis zich tegen ons beter weten en willen in maar eindeloos blijft herhalen, met die bergen van stenen en schande als het sprekend bewijs ervan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Muren van schande

 1. Mack zegt:

  Geschiedenis herhaalt zich nu eenmaal, daar doe je weinig aan behalve het constateren. Dat komt doordat de mens nog steeds door hetzelfde gedreven wordt.

 2. Dhyan zegt:

  Ik vind dat zich afschermen door Israël niet te vergelijken met de Berlijnse muur, sorry.

 3. Rob Alberts zegt:

  Belfast staat nog vol muren uit deze tijd.
  Israel bouwt nog steeds nieuwe muren.

  In Mongolie worden nieuwe oude Chinese muren ontdekt.

  Ja, allemaal muren van schande.

  Zullen wij het ooit leren?

  Bezorgde groet,

 4. sjoerd zegt:

  Kijk naar China en Tibet, eenzelfde verhaal… Ook dat is schandelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s