De sequoia van Schimmert

Als het over Schimmert gaat, dan begint en eindigt het meestal bij de watertoren en de kerk, die dan in één adem worden genoemd en welhaast alleen het profiel van mijn dorp lijken te bepalen. Een enkele keer gaat het nog wel eens over De Druppel, het werkstuk van Jef Hutschemakers, dat het kruispunt bij het Oranjeplein opsiert, of wordt er gerept over de Hubertuskapel in Groot Haasdal. Maar daar blijft het wel bij. En dat is op zijn minst opmerkelijk. Want Schimmert kent zeker nog één herkenningspunt dat haar al van verre markeert. Het bevindt zich op het punt waar de Bockhofweg overgaat in Billich en Groot 00657Haasdal kruist. We bevinden ons op die plaats in de schaduw van de mooie kasteelhoeve ‘De Bockhof’ die geflankeerd wordt door een sequoia die zeker vijfendertig meter hoog is en waarvan de stam op de hoogte van 1.30 meter een omtrek van vijf meter telt. Een opvallende verschijning in het landschap, die in de direkte omgeving nauwelijks zijn gelijke kent.

Bij het vroegere klooster in Aalbeek, aan de Membredehof, en bij het klooster in het Ravensbos bevinden zich evenzo zulke exemplaren, die echter niet zo in het oog springen en ook niet zo’n markante plek innemen, omdat ze toch schuil gaan in aangrenzend loof. Gemeenschappelijk hebben ze wel dat ze van na 1853 moeten dateren omdat ze toen ingevoerd mochten worden en door hoveniers en tuinarchitecten gebruikt werden om de tuinen rond kloosters en buitens op te sieren omdat ze toch als prestigieus werden aangemerkt, dus status geacht werden te verschaffen c.q. te bevestigen. Het neemt evenwel niet weg dat de sequoia van Schimmert, mammoetboom in de schaduw van die andere plaatselijke gigant, de watertoren, er voor mij in al die veertig jaren dat ik nu in Schimmert woon, altijd nadrukkelijk is geweest, maar tegelijk met de nodige raadselen omhuld is gebleven. Vandaar dat ik toch graag meer erover zou willen weten. Hoe, wat, wanneer en waarom bijvoorbeeld is ze op die plek terecht gekomen en hoe heeft ze alle stormen des tijd, de letterlijke en figuurlijke, kunnen doorstaan? Wie kan mij aan meer wijsheid over dit groene fenomeen helpen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De sequoia van Schimmert

 1. sjoerd zegt:

  Volgens mij ben je ook nog de molen vergeten, deze proosdij molen is minstens zo markant als al die andere kenmerken in Schimmert.

 2. johan crijns zegt:

  ik heb een stuk van de stam in mijn bezit gekregen en heb er planken van laten zagen,mooi rood getekend hout

 3. johan crijns zegt:

  op de klever staat ook zo een boom hij is al langzaam het mergelhuisje op de hoek aan het optillen,hoop dat de boom langer staat als het huis,het zal over 50 jaar een mooie bezienswaardigheid zijn,wat het nu al is,veel passanten zullen niet weten wat het is en denken aan een gewone denneboom.

 4. Monique Voncken zegt:

  Beste Rob, de familie van mijn vader (Voncken) is tot de verkoop in de jaren 60 aan de familie stassen eigenaar geweest van De Bockenhof. Hier hebben vele generaties van mijn familie gewoond. Ik ben nu met een boek bezig over onze familie en mijn vader vertelde dat de boom gepland is ter ere van de dochter (Josephina Voncken) uit het huwelijk Jan Mathijs Voncken en Maria Herben die hier ook woonachtig waren. Dat zou rond 1878 zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s