The Yes Men

Vaak heb ik hier al mijn hart gelucht over het conservatieve kunstklimaat in Limburg, waarin de voorspelbaarheid slechts heerst, met altijd weer dezelfde rondjes die er worden gedraaid. Nooit eens reuring, omdat de overzichtelijkheid wel zo aangenaam lijkt voor de goegemeente die immers de sfeer bepaalt en het beste weet hoe de hazen lopen. Des te groter en aangenamer was de verrassing toen het Museum Het Domein in Sittard medio juli plotseling kwam met de aankondiging van een prestigieuze tentoonstelling van werk dat nog nooit in Europa was vertoond. Van 13 juli tot en met 30 november kregen twee activistische Amerikaanse kunstenaars, Andy Bichlbaum en Mike Bonanno, een podium geboden om in een soort van retrospectief een overzicht te tonen van al hun artistieke interventies in met name het Amerikaanse politieke en zakenleven gedurende de afgelopen tien jaar. Onder de titel ‘Out-Smarting Capitalism’ is dan ook een verslag te zien in imagesvideobeelden, teksten en objecten die The Yes Men, want onder die naam werken zij, gebruikten bij hun verschillende acties.

Waarvan de meest bekende en vooral aansprekende zijn de nep-editie van de New York Times, die “all the news we hope to print” verkondigde en in een oplage van een miljoen exemplaren in de straten van New York werd uitgedeeld, en de demonstratie van een opblaasbaar balvormig overlevingskostuum, dat door de militaire distributeur Halliburton was ontwikkeld en dat mensen zou beschermen tegen de gevolgen van rampen, die veroorzaakt waren door klimaatverandering. En last but not least een valse verkiezingswebsite van George W. Bush, die wees op hypocriete en leugenachtige beweringen op de echte Bush-verkiezingssite. Kortom, er is voldoende plezier te beleven op deze expositie van materiaal van de hilarische interventies van The Yes Men, welke uiteraard steeds een serieuze en waarschuwende ondertoon hebben. Nog los van het feit dat er eindelijk ook eens plaats blijkt voor iets anders dan anders in een Limburgs museum. Wat eigenlijk nog het meest verheugend is. En meteen een reden om naar Het Domein in Sittard te gaan, een bezoek dat na afloop bekroond moet worden met een verblijf in een van de etablissementen op de gezellige Sittardse Markt. Zeker als men een treinreis heeft gemaakt om deze spannende tentoonstelling te bezoeken. Want die moeite is het beslist wel waard.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op The Yes Men

  1. sjoerd zegt:

    Je brengt me op ideeën… Vooral even nagenieten op de markt, met dit weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s