Een voetstuk voor Nibali?

Het begint er veel op te lijken dat de plaatsing van een voetstuk voor Vincenzo Nibali gezien zijn suprematie in de Tour de France nog niet eens een overdreven eerbewijs genoemd hoeft te worden. Het is het begin van een standbeeld hoewel voorzichtigheid daarmee natuurlijk geboden is. Grote overwinningen in de wielersport zijn niet altijd een garantie gebleken voor eerlijk spel, is uit de recente geschiedenis gebleken. En ook nu blijft waakzaamheid geboden gezien de samenstelling van de entourage waarmee Nibali omgeven is. Zijn ploegleider Vinokoerov heeft bepaald geen brandschoon blazoen, zoals ook de Astana-ploeg nog altijd de nodige dopingsmetjes heeft weg te werken. Want zo snel wordt een boek in de huidige wielersport niet gesloten, laat staan dat het collectieve geheugen wat dat aangaat ineens niet meer zou werken. Die voorbehouden nemen echter niet weg dat het presteren van Vincenzo Nibali ronduit imposant te noemen is. De overmacht van de kleine Siciliaan kent proporties die de omvang van het peloton te boven gaan gezien ook de sereniteit waarin hij zich hult. Het gemak waarmee hij zich met een enkele tempoversnelling, een demarrage van zijn concurrenten ontdoet, na eerst hun status al vorsend gepeild te hebben, is niet van deze wereld te noemen en haast ontluisterend voor al die renners die in zijn voetspoor trachten te blijven.

TdFWaardoor het des te spijtiger is dat juist Christopher Froome en Alberto Contador voortijdig de strijd hebben moeten staken, omdat zij waarschijnlijk wel serieus de degens met Nibali hadden kunnen kruisen. Waarbij het twijfelachtig is of hen daarbij succes vergund was. Omdat het natuurlijk geen toeval kan zijn dat zij beiden door betrokkenheid bij diverse valpartijen uitgeschakeld raakten, waar Nibali tot nu toe volkomen ongeschonden is gebleven en nog niet onzacht in kontakt met het asfalt is geweest. Dat heeft ook iets met pure klasse te maken, met het gevoel om op het goede moment op de juiste plaats te zijn en wijst mogelijk zelfs op de ware onaantastbaarheid. Waardoor de winst in deze Tour de France wel zijn deel zal worden. En dik verdiend, hoewel nog niet te vroeg gejuicht omdat eerst alle resultaten van de dopingtests afgewacht zullen moeten worden. Maar zouden die inderdaad allemaal goed uitvallen, dus laten zien dat een Tour volkomen ‘schoon’ gewonnen kan worden, dan heeft deze Nibali de wielersport de grootst mogelijke dienst bewezen en mag op dat voetstuk gerust ook een standbeeld voor hem geplaatst worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een voetstuk voor Nibali?

  1. Laurent zegt:

    Zonde altijd, die valpartijen, er zijn toch al niet zoveel echt open rondes. Opvallend is wel, zoals mijn broer laatst opmerkte, dat de echte klimmers weer meer kansen hebben. Van die zware epo-machines die ineens met domme kracht een berg op kunnen rammen zijn er nu toch minder, blijkbaar.

  2. sjoerd zegt:

    Ik vind dat die gast super rijdt en hij krijgt van mij het voordeel van de twijfel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s