Desinteresse in de politiek

Ten langen leste hebben de jongens en meisjes van het Binnenhof het toch voor elkaar gekregen. Nadat het er al een aantal jaren stevig om gespannen had, is mijn interesse voor de vaderlandse politiek niet alleen hevig verflauwd, zoals ik dat dus al een tijdje voelde, maar nu toch tot het nulpunt gezakt. Ik krijg het niet meer opgebracht om voor de zoveelste keer weer kaarsrecht te gaan zitten bij de aanvang van het nieuwe politieke seizoen. Het vooruitzicht om die herhalingsoefeningen in de Tweede Kamer weer op eenzelfde wijze voltrokken te zien worden, met dezelfde spelletjes en achterkamertjes, beneemt mij bij voorbaat al de adem en doet het mij tegelijkertijd dun door de broek lopen. Wat niet alleen aan de boodschappers van al dat nieuws ligt, Dominique van der Heyde en Ron Fresen, die het formaat missen om hun verhaal pasklaar en in behapbare brokken in de huiskamer te brengen. Want het lukt mij nog altijd om daardoorheen te kijken om dan de flinterdunne performance van het overgrote deel van de vaderlandse politici te zien. Waarmee meteen een belangrijk deel van mijn gegroeide desinteresse is verklaard. Zie namelijk maar in ons parlement nog de echte grote spelers te ontdekken. Zoek de ware denkers met het grote verhaal en de visie op de toekomst van Nederland, Europa en de wereld. Ze zijn er niet meer of laten dan wel mogen niets van zich laten horen. Een evenknie van den Uyl, Lubbers, Kok of Bolkestein is er niet meer te vinden.

Althans ik heb er geen kunnen ontdekken tussen al het kleine grut dat nu het Binnenhof bevolkt en dat slechts druk doende is om voor de dagelijkse boodschappen van Nederland te zorgen, de gaatjes met hun praatjes te vullen en verder gelijk op met de waan van de dag te trekken. Zo ongeveer is de stand van het land, waarin dus ook geen ruimte meer lijkt voor grote geesten met hun verhalen. Met als logisch gevolg dat er weinig voor nodig is om boven dit treurige maaiveld uit te steken. Wat dan ook uitsluitend lukt aan die eerste minister die dat kon worden omdat hij als Brugman babbelde, goedlachs was, dus de kwaliteiten had om tweedehands Skoda’s te verkopen. Waarmee je je dus in dit land in de politiek kunt onderscheiden. Net zoals zijn evenknie en maatje die toevallig wel begiftigd is met het beste verstand, maar dat slechts nodig heeft om politiek volledig aan de bak te blijven, zijn gelijk en geluk te verzekeren en voor de rest zijn maatjes binnenboord en onder controle te houden. Voor het overige zijn er uitsluitend tinten grijs in de Tweede Kamer te zien, voor wie het parlementaire werk bijeen genomen moeilijk genoeg blijkt. Laat staan dat zij nog tijd en capaciteit hebben om bij hun achterban en de rest van het land interesse op te wekken en in de smaak te vallen. Zodat het een even logisch gevolg van deze armoe is dat ik na vijftig jaar van trouwe belangstelling nu ook afhaak en het echt moet af laten weten. Wat mij oprecht spijt, omdat de politiek als bedrijf veel en veel beter dan nu verdient, maar er niets meer van bakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Desinteresse in de politiek

 1. Mack zegt:

  Heeft dit ook niet te maken met het feit dat de hoofdrollen in Brussel worden verdeeld, zodat wij hier slechts bijrollen vervullen?

  • robschimmert zegt:

   Ook daar van hetzelfde laken een pak. Geen groot verhaal en slechts klein grut.

   • Mack zegt:

    Ik zou ook echt niet geschikt zijn voor de politiek. Dat eindeloze gezever over onbenulligheden, nooit eens stappen kunnen zetten zonder dat iemand je probeert een vlieg af te vangen, dat gedoe met de JSF ook, daar wordt je toch doodmoe van? Waarom moet dat jaren duren? Waarom moeten burgers zich daarmee bemoeien? Wat weten die ervan? En zo’n oppositie, daar word ik ook doodmoe van. Hun doel is niet het controleren van de regering, maar overal tegenin gaan zodat ze weer wat zendtijd krijgen op de radio. Ze weten het altijd beter, doen alsof ze van onbesproken gedrag zijn en weigeren te erkennen als iemand van de regering iets goed doet. Gaat ook nergens over allemaal.

    • robschimmert zegt:

     Het is precies dit proces, deze vraagstellingen die mij ten langen leste van mijn enthousiasme voor de politiek hebben afgeholpen. En geen Kamerlid dat zo groot is of zo ver denkt dat het begrijpt dat daarmee het draagvlak voor het democratisch besluitvormingsproces akelig scherp langs de afgrond koerst. Want weet je. Het is de pest met de geschiedenis dat die zich toch nog wel eens wil herhalen. Vandaar dat ik behoorlijk wat moeite heb met dit hele verloop in en deze teloorgang van het democratisch besef.

 2. Laurent zegt:

  Ik vind dat er voorlopig voor straf alleen nog maar demissionaire kabinetten mogen aantreden. Voorlopig steunt er geen een op een meerderheid in de Kamer zonder flagrant kiezersbedrog te plegen, zoals zowel PvdA als VVD nu gedaan hebben door met elkaar te gaan regeren. Ontslag indienen, op de winkel passen en verder bek houden. En van het parlement gewoon iedereen behalve de lijsttrekker naar huis sturen, dat scheelt ook zo’n 125x 700 euro per maand. De rest is toch maar stemvee, met die partijdiscipline. Zo is het parlement van oorsprong ook niet bedoeld.

 3. Laurent zegt:

  7000 euro per maand.

 4. Nanos zegt:

  Die mensen hebben helemaal geen visie nodig. Teveel kritisch geluid zou ons alleen maar in opperste verwarring brengen. De top van de partij praat achter gesloten deuren en beslist en de kamerzitters zijn het stemvee dat niet van die partijlijn af mag wijken op straffe van niet meer op de lijst geplaatst worden bij onze volgende stembusgang. Voor kritische geluiden, lees ‘ertegen zijn om ertegen te zijn’ hebben we een paar partijen, de rest moet zich rustig houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s