Muisje spelen

Het is uitgesloten dat je alles helder op een rij hebt staan. Je kunt niet alle kennis en inzichten paraat hebben. Zelfs het grootste genie zal toch eens moeten terugvallen op Wikipedia of zijn eigen bibliotheek. Met die gedachte troostte ik mijzelf en stelde ik mij tegelijk gerust toen mij ineens helder voor de geest kwam waar het succes van roddelrubrieken en huis – en interieurprogramma’s op televisie door verklaard wordt, wat de reden is van de kijkdichtheid van al die ranzigheid. Want iets anders wordt er daarin niet geboden. Cultureel gezien hebben ze namelijk geen enkele waarde, voegen ze niets toe aan welk begrip dan wel welke kennis ook. Hoogstens dragen ze bij aan het relativeren van het eigen leed of geluk als ze laten zien dat het elders beter of slechter is of kan. Waarmee we meteen zijn aangeland bij des Pudels Kern, de echte verklaring van het succes van die programma’s, die tot uitdrukking komt in de kijkdichtheid ervan. Waarmee ze ook commercieel aan de weg timmeren, omdat aldus gemakkelijk reclamegelden worden gegenereerd, die het voortbestaan van al die pulp mogelijk maken.

Dat gebeurt dus gewoon doordat er geappeleerd wordt aan de meest basale sentimenten bij mensen, welke kennelijk behoefte eraan hebben om zichzelf met anderen te vergelijken om zo zichzelf de maat te kunnen nemen. En hoe doe je dat het best en het eenvoudigst? Nou, door via de camera muisje te spelen bij anderen om zo stiekempjes te zien en aan de weet te komen hoe zij hun huis hebben ingericht en wat hun problemen zijn. Wat ook nog eens gebeurt vanuit de beslotenheid van het eigen huis, zonder dat verder iemand dat ziet en in de gaten heeft hoe men in feite het slechtste in zichzelf aanboort om te weten waar men zelf zo ongeveer staat. En dat er dan ook nog toe bijdraagt om er verder over te kunnen kletsen. Bij gebrek aan overige interesses is dat dan toch mooi meegenomen. Dat schoot mij vanochtend dus ineens te binnen, die brainwave kreeg ik toen ik ergens ver weg in mijn eigen huis om half negen een stem iets hoorde debiteren over scheidingen van BN’ers en op handen zijnde verzoeningspogingen. Lekker belangrijk dus allemaal om je dag mee te kunnen beginnen en in elk geval goed voor deze gedachte, die voor velen waarschijnlijk een open deur zal zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s