Boekverbranding in Nederland

Het zijn meestal volkomen foute omstandigheden waarin boekverbrandingen plaats vinden. De motieven of oorzaken zijn haast altijd te herleiden tot een verkeerde ideologie of tot godsdiensten waarin de waarheid alleen gevonden wordt door scherpslijperij. Herinner hoe in 1933 in Nazi – Duitsland brandstapels werden gevormd waarop entartete Kunst en verdachte dan wel ‘volksfeindliche’ literatuur in de fik moesten gaan. Eenzelfde treurnis is er te zien geweest onder verschillende communistische regimes van na de Tweede Wereldoorlog, terwijl het ook weer een praktijk lijkt te worden die tegenwoordig hier en daar gebezigd wordt in de islamitische wereld. Verwerpelijk, want een ander woord is er niet voor te verzinnen, omdat met die handeling demonstratief getornd wordt aan het recht dat ieder individu geacht wordt te bezitten, namelijk het recht op een eigen gedachte en op de vrijheid van meningsuiting. Grondrechten waar niet omzichtig genoeg mee omgesprongen kan worden, waar nonchalance al helemaal niet past, omdat het nooit en te nimmer vanzelfsprekendheden zijn. En terwijl ik dit schrijf, besef ik mij al te zeer dat het bijna te zot voor woorden is dat ik dit hier zo expliciet moet schrijven, in een land als Nederland, dat zich toch opwerpt als een koploper in de beschaving, waar verdraagzaamheid met hoofdletters geschreven worden en vrijheden bij uitstek gekoesterd worden.

Maar daar is dan ook alle aanleiding toe omdat er in dit land iets dreigt te gebeuren dat het schandaal van de boekverbrandingen in Nazi-Duitsland bijna benadert en in omvang misschien wel overtreft. Want nadat de Sittardse boekendistributeur Libridis in mei failliet is gegaan, is er nog altijd een voorraad van 1,2 miljoen boeken waar de curator en de in Nederland verzamelde uitgeverijen geen raad mee weten. Ellenlange onderhandelingen tussen partijen hebben tot een impasse geleid waaruit nu alleen nog te komen lijkt door de hele boekenberg te verbranden of door de shredder te halen. Een alternatief schijnt er niet te zijn omdat de verzamelde uitgeverijen koste wat kost en tegen elke prijs willen voorkomen dat boeken in een grijs circuit terechtkomen of gratis worden weggegeven aan bijvoorbeeld minder kapitaalkrachtige gezinnen met schoolgaande kinderen, omdat dat oneigenlijke concurrentie voor die uitgeverijen zou betekenen. Waarmee de gekozen oplossing, die van verbranding, dus puur een geldkwestie blijkt en het kapitalisme aldus in haar slechtste vorm laat zien. Want daar is toch sprake van als het gedrukte woord niets meer opbrengt en dan maar gewoon wordt vernietigd? Hoezo moeten we dan nog spreken van de beste van twee werelden als daarin zo’n grof schandaal zo maar mogelijk schijnt te zijn?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Boekverbranding in Nederland

  1. Sjoerd zegt:

    Een impasse dus, als niemand ze wil hebben. Geef ze dan gratis aan Bol…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s