Jos Luhukay

Niet alleen voetballend heeft Nederland een naam te verliezen, ook als het om coaching gaat, blaast ons land zijn partijtje in het internationale voetbal meer dan behoorlijk mee. Waarbij natuurlijk meteen gedacht kan worden aan een hele riedel van grote namen die zich die bekendheid en reputatie graag aan laten leunen en het wat lekker vinden om in het licht van de publiciteit te vertoeven, zoals bijvoorbeeld Hiddink, Advocaat, Rijkaard, van Gaal, Beenhakker en Adriaanse. Maar daarnaast zijn er ook Nederlandse trainers die in de betrekkelijke anonimiteit en zonder veel lawaai, ook een spectaculaire job doen. Want daarvoor alle erkenning en lof van de insiders en de supporters ontvangen. Ga er maar aan staan om je hoofd als trainer/coach in een van de meest spectaculaire voetbalcompetities boven water te houden, met een selectie die bestaat uit spelers van over het algemeen de tweede garnituur, voetballers die meestal niet goed genoeg bevonden werden voor de grote clubs dus daar afgedankt werden.

Daarmee promoveerde Venlonaar Jos Luhukay (1963) vorig jaar wel naar de Bundesliga, zonder dat hem met zijn club FC Augsburg en dus die armzalige selectie ook maar een schijn van kans werd gegeven om zich in die hoogste Duitse klasse te handhaven. Maar geheel in lijn met zijn eerdere coachingssuccessen in Paderborn, Köln en Mönchen Gladbach flikte hij het hem ook in Augsburg weer. Want tegen alle verwachtingen en voorspellingen in wist de club uit die plaats zich in de Bundesliga te handhaven, wat te herleiden is tot de vakbekwaamheid en het charisma van Jos Luhukay, die het als die anonieme en onbekende Nederlandse coach in die bepaald lastige Duitse voetbalomgeving toch maar mooi doet en aldus de beste aanprijzing vormt voor ons vaderlandse voetbal. Wat een plaats in mijn portret van de dag meer dan rechtvaardigt alsmede de vraag of er misschien een Nederlandse topclub is die het lef heeft om te stoppen met het doen van oude wijn in nieuwe zakken en het eens over een andere boeg wil gooien. Waarom door PSV die veilige en peperdure weg met Advocaat bewandeld als er voor veel minder geld zeker zoveel kwaliteit met Jos Luhukay in huis gehaald kan worden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Jos Luhukay

 1. Mack zegt:

  Wat een sneer weer naar PSV. Alsof die De Boer vrijwilligerswerk verricht bij Ajax.

  • robschimmert zegt:

   Nou, dit is zeker niet als sneer bedoeld en bovendien had ik Frank de Boer al helemaal niet in mijn achterhoofd. Ik ben er oprecht van overtuigd dat een man als Luhukay, die met een laag profiel werkt, naadloos past bij PSV en die club echt naar het gewenste niveau kan brengen.

 2. Mack zegt:

  Misschien. Maar ik heb geen inzicht in de invloed van een trainer. Ik denk altijd dat ze zwaar overschat worden.

  • robschimmert zegt:

   Het kan geen toeval zijn dat de man op vier plaatsen in Duitsland, eerst in de Regionalliga en later in de Bundesliga succesvol is geweest en bovendien steeds de spelersgroep mee en aan de gang kreeg.

 3. Mack zegt:

  Hij zal kwaliteiten hebben. Maar eerst maar eens kijken hoe die op het hoogste niveau zijn.

 4. Mack zegt:

  Daar is hij toch pas net naar toe gepromoveerd? Hij moet zich er eerst even handhaven.

  • robschimmert zegt:

   Hij heeft er voor gezorgd dat FC Augsburg zich na de promotie van vorig jaar naar de Bundesliga, zich dit jaar op dat hoogste niveau heeft gehandhaafd met een selectie die bepaald van tweede garnituur was en dat tegen alle voorspellingen in. Dit staat overigens ook in mijn logje. Mij dunkt dat hij zich daar helemaal mee heeft bewezen nadat hij ook al succesvol was met FC Koln en Borussia Monchen Gladbach, ook in de Bundesliga. Of aan welke eisen moet hij nu nog voldoen om goed genoeg te zijn voor het trainerschap van PSV?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s