Ouderdom

Ouderdom is de periode in je leven dat je alle antwoorden kent, maar niemand meer vragen aan je stelt.

Het is gemakkelijker de energie van de jeugd te hebben op je oude dag dan de wijsheid van de ouderdom in je jeugd.

Gelijk hébben is het voorrecht van de jeugd. Gelijk krijgen is de troost van de ouderdom.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

17 reacties op Ouderdom

 1. Frankie zegt:

  Hoogmoedige uitspraken.

  • Frankie zegt:

   … al kan “de” oudere in mijn reactie natuurlijk ook het gelijk zien dat ie meent te hebben en niet krijgt. Ha ha ha!

   • Frankie zegt:

    Maar goed. Ik word een beetje ziek van dat zelf-gedweep steeds van “ouderdom = wijsheid”. Geeft verder niet, ik hoef hier niet te zijn, ga er vooral mee door als het je troost biedt. Dan zal ik een blog beginnen waarin ik telkens weer dweep met (de miskenning van) hoogbegaafden, autisten en vrouwen, en dan vooral hoogbegaafde autistische vrouwen, okee? Want dat ben ik dan weer.

   • Margo zegt:

    Ja Frankie, hoe zit het met je eigen blog? Zo te merken mis je het wel.

 2. Sjoerd zegt:

  Volgens mij verwar je wijsheid met ervaring…

 3. mack zegt:

  Mij lijkt het niet leuk hoor ouderdom. Ja, mijn ene opa die altijd lachte, en tot het laatst gezond was en niet verder dacht dan zijn eigen familie, die had het wel leuk volgens mij. Maar het ergste is als je een oudere werknemer bent die niets meer te leren valt en die zijn tijd moet uitzitten. Sadistisch.

 4. Ximaar zegt:

  Deze ‘wijsheden’ zijn wat mij betreft ook een beetje over de top, maar er zit zeker wat in.

  Probleem is dat mensen op verschillende manieren oud worden en onderweg andere ervaringen oppikken. Er zijn ook mensen die vroeger eigenwijs waren en op oudere leeftijd nog eigenwijzer zijn geworden. Daarbij denk ik aan mijn zwager, die steeds slechter naar zaken luisterd die niet op zijn zelfhgecreeerde belevingswereld aansluiten. Zijn 35 jaar jongere zoon is totaal anders en inmiddels al een stuk wijzer.

  Mijn opa’s zijn tot aan hun dood naieve flierefluiters gebleven. Ik denk dat dat een goede instelling is. Voor de jongere mensen zijn ze veel prettiger in de omgang en ze hielden dan ook veel meer contact met jongere mensen dan mijn vader, die immer veel te serieus is geweest.

  • Frankie zegt:

   @ Ximaar

   Mag ik hieruit opmaken dat je de eigenschap wijsheid niet zo relevant vindt als het gaat om je grootmoeders, je moeder, je (schoon)zus(sen) en nichtje(s)? Dat doe ik namelijk wel, dat uit je reactie opmaken. Wijsheid is een vrouw hoor, en haar naam luidt Sofia.

 5. Margo zegt:

  ‘Alle antwoorden kent..’ ….. ik denk niet dat ik dat ooit beleef … hoe oud ik ook word.

  Ouderdom .. een raar woord ook. In tegenstelling tot: Jongerslim?

 6. Laurent zegt:

  Ik vind juist dat naarmate je ouder wordt alles steeds minder helder en éénduidig wordt. Je ziet overal wel een ‘ja maar…’-kant aan.

 7. mack zegt:

  Oude Indianen, die waren wijs. Maar dat ging zo in die tijd, want als je niet wijs was werd je niet oud. Tegenwoordig worden de domsten onwijs oud. Dus ik ben bang dat het hier niet helemaal opgaat. Ik vind Johan Cruijff wijs. 😉 En Majoor Boshart had ook zo’n mooie wijze uitspraak: mensen willen steeds minder werken en steeds meer geld verdienen. Dat gaat niet.

 8. robschimmert zegt:

  @ Frankie:
  Ik vind een debat leuk zolang het binnen grenzen blijft. Ik vind dat je met je laatste opmerking, waarin je refereert aan een lijkenlucht, aan verrotting echt te ver gaat. Jammer!!

 9. Frankie zegt:

  Beide zijn metaforen die betrekking hebben op chemische reacties van schadelijke aard. Waarom mag de jouwe wel en de mijne niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s