Eind van een boekenwinkel

Het is op zich een klein verhaal waarvan de impact de lokale gemeenschap nauwelijks overstijgt en dat alleen enkelingen raakt en tot op zekere hoogte ingrijpt in hun levens zonder dat het overigens echt schokkend wordt. Het gaat over de sluiting van Boekhandel Meerssen, welke in die plaats haar aktiviteiten stopt om daarmee verder te gaan in Valkenburg. Wat een wonderbaarlijke move mag heten omdat deze winkel, die wars van elke pretentie en uniek in haar service is, een trekpleister was geworden en niet alleen vanwege de aanwezigheid van een postagentschap. Want ook de boekenliefhebber uit Meerssen en haar direkte omgeving had de weg erheen gevonden omdat het daar geboden assortiment niet alleen breed was, maar ook nog eens up to date. Alle nieuwe uitgaven waren er praktisch meteen na het verschijnen verkrijgbaar, waaronder ook het zogenaamde betere of echt literaire boek. Met als gevolg dat velen, waaronder wij, echte boekenliefhebbers als wij zijn, dus op gezette tijden richting Beekstraat gingen waar de Boekhandel Meerssen gevestigd was en nog is tot het eind van de komende week. Want dan zal dit lokale succesverhaal zijn eind krijgen. Is het ermee gedaan in Meerssen en zullen de vaste klanten in het vervolg de keuze hebben om naar Valkenburg te gaan of om de lastige weg naar hartje Maastricht te maken met alle drukte en parkeerproblemen vandien.

En die vormden juist vaker het motief om naar deze boekwinkel in Meerssen te gaan in plaats van het heil bij het Selexyzz-filiaal in Maastricht te zoeken, waar ook nog eens de anonimiteit op de koop toe moest worden genomen, waar de persoonlijke toets ver te zoeken is. Wie daar behoefte aan heeft zal die dus voortaan moeten halen in Valkenburg, waar Fred Robeerst en Denise Salemans zich in hun nieuwe onderkomen ‘de Boekenpoort’ zullen vestigen en wij hen zonder twijfel weer tegenkomen, omdat het in afstand verder voor ons niets of weinig scheelt, maar wel een heel andere kant op is. Dus moet het roer bij ons ook wat om, maar nog niet zozeer als bij deze twee ondernemende mensen, die deze stap wel moesten maken omdat zij zich gekonfronteerd zagen met een enorme huurverhoging, die door de woningeigenaar, de ING, verzonnen was. Waaruit eens te meer blijkt dat geld veel meer kapot maakt dan ons lief is, zoals dus gebeurt met deze voorziening die op de schaal van Meerssen gemaakt leek, daarom succes had, maar nu uit het hart van die plaats wordt gesneden, omdat er rendement op kapitaal moet worden gemaakt. En dat dat prioriteit heeft boven het welbevinden van mensen, weten wij onderhand wel en wordt ten overvloede hier opnieuw bewezen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Eind van een boekenwinkel

  1. Frankie zegt:

    Het blijft me verbazen hoe veel mensen de aardse, geldelijke economie en de heilseconomie lukraak verwarren als hun dat zo uitkomt. Zich bijvoorbeeld moralistisch uitlaten over aards-economische (als in dit logje) of politieke zaken, of juist geld gaan betrekken op heilsaangelegenheden in een mate die de basisbehoeften van de mens ver overschijdt, met een beroep op zogenaamde menswaardigheid (alsof die ook maar een sikkepit met luxe te maken heeft!). Krom blijf ik het vinden. Met mijn verstand althans. Met mijn gevoel begrijp ik je wel, want ik hang ook sterk aan vaste plekken, rout(in)es en mensen en het is confronterend als je weer eens merkt hou ijskoud de aardse politiek en economie zijn. Maar aan de andere kant: het is niet anders!!

  2. Frankie zegt:

    Ik bedoel vooral: het KAN niet anders. Anders werkt het niet.

  3. Sjoerd zegt:

    Dan mag je je afvragen wat er met het postkantoortje gebeurd… Leegstand daar helpt de ING ook niet aan geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s