Gedachten op de vierkante mm

Een paradijselijke ochtend als deze met uitsluitend stilte en daartussen door het gezang van een merel behoort op een terras als het mijne genoten te worden met een kop koffie en het ochtendblad. Aan koffie, en zelfs de beste, ontbreekt het niet. Maar wie heeft het bedacht dat de krant op Hemelvaartsdag niet mag verschijnen, waardoor dat verwachte moment van geluk alweer niet compleet kan worden?

Mocht ik al de illusie hebben gehad, dan weet de tuinier in mij nu beter dat zijn pad niet over rozen gaat en zelfs bezaaid is met valkuilen. Noem het leemtes in kennis. Want bestaat er een lieflijker bloempje dan de paarse campanula die gewoon om een plaats in perken en potten vraagt? Tot de daad bij het woord is gevoegd, er een dag volop van is genoten en er vervolgens een nacht rust op is gevolgd. Want dan blijkt er weinig van dat fraaie paars over, dat als sneeuw voor de zon is verdwenen, want verorberd is door een vriend die zich ontpopt heeft tot de vijand van de tuinier in mij, de eekhoorn. Wist ik veel dat de campanula geboekstaafd staat als een van de meest eetbare planten? Zowel voor dier als voor mens.

Sinds een paar dagen weten we dat maatschappelijke discussies door de tijd en zichzelf worden ingehaald. Herinner nog het heftige debat over de invoering van het boerka – en niqaabverbod in het openbaar vervoer. De uitkomst ervan lijkt nu geheel verdampt. Want rijm een en ander maar eens met de verplichting om vanaf 1 juni een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. Oftewel, er zijn tegenstrijdigheden die je niet moet willen kennen. De andere kant op kijken wil dan het meeste helpen.

En dan moet mij nog iets van het hart. Zou de wekenlange lockdown ons dan toch geholpen hebben om onze emotionele quarantaine te verlaten? Het lijkt er waarachtig op dat het menigeen gemakkelijker af gaat, merkte ik op een bankje gezeten tussen Huls en Vrouwenheide, genietend van de namiddagzon, die mijn achterhoofd aangenaam koesterde. Want er was geen passant, wandelend, op de fiets, die niet met mij aan de praat raakte en het hart uitstortte over al het landschappelijk moois dat zich rondom uitspreidde. Kwam daar eens om in de tijd dat corona voor mij alleen nog de naam van een bloemenhandel op de Markt in Culemborg was.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gedachten op de vierkante mm

  1. Dhyan zegt:

    Een monddoekje om niet het virus te verspreiden of in te ademen is wel even heel wat anders dan het dragen van een boerka of niqaap die het vrouwelijk schoon moet verbergen omdat opdringerige mannen zich niet kunnen inhouden. Het moet toch een straf zijn in de ogen van de vrouw zich te moeten verhullen in zware donkere kledij terwijl mannen met ontblote torso en in korte broek mogen rondlopen en de haren vrij in de wind mogen laten rond wapperen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s