De Brusselse blamage

Het is heus niet zo dat ik er wakker van lig dat Frans Timmermans het door hem zo geambieerde baantje van voorzitter van de Europese Commissie niet heeft gekregen. Frans is alleszins in staat om zijn eigen broek op te houden en ook als hij vice – voorzitter van die commissie is, komt er nog genoeg brood bij hem op de plank. Het persoonlijke aspect van die nederlaag speelt wat mij betreft geen rol. Niettemin ligt de uitkomst van het hele proces dat tot zijn afgang heeft geleid, mij zwaar op de maag. Daarbij gaat het om het grote verhaal eromheen, om de vraag in wat voor een soort Europa we nou eigenlijk leven. En daar is dus een niet mis te verstaan en op zijn minst verontrustend antwoord op gegeven. Want is het niet zo dat de zogenoemde ‘Spitzenkandidaten’, de lijsttrekkers van de verschillende politieke stromingen, door regeringsleiders met een achteloos gebaar na genoeg wederzijds handjeklap opzij zijn geschoven, nadat ze zich stuk voor stuk tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen suf hadden gewerkt? Allereerst om de kiezer naar de stembus te krijgen en daarnaast om de eigen kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Commissie over het voetlicht te krijgen en te benadrukken. En met succes getuige de opkomst op de verkiezingsdagen in mei. Waardoor een uiteindelijke voordracht voor die door hen beoogde topfunctie in de rede en in de lijn der verwachtingen lag. Ook als de beoogde uitkomst van een zuiver democratisch proces dat ook binnen en door de EU gestalte moet krijgen.

Maar daar waar de rol van de kiezer eindigde en de regeringsleiders op het toneel verschenen, bleek die wens de vader van de gedachte en geen schijn van kans te maken. Met Frans en al zijn ambities en plannen als voornaamste slachtoffer, met name omdat hij de meest gedoodverfde kandidaat voor dat voorzitterschap was, maar ook het meest uitgesproken in zijn stellingnames in het recente verleden ten opzichte van lidstaten die het wat minder nauw namen en nog nemen met de democratische en rechtsstatelijke principes. Met alle autocratische tendensen van dien in bijvoorbeeld Tsjechië, Polen en Hongarije, waartegen met name Timmermans als lid van de EU – commissie daadwerkelijk in het geweer kwam. Vanuit die hoek werd nu de kans schoon gezien om een nog openstaande rekening te vereffenen en massief verzet tegen de kandidatuur van Timmermans, voorvechter van de rechtsstaat, te plegen. En dus met succes. Mede dankzij de christen-democraten die je ook niet de weg hoeft te wijzen in de achterkamertjes noch de kunst van het intrigeren en kuipen bij hoeft te brengen. Dan maar geen schone handen. Als het maar wordt geschafft en de EU – trein verder blijft rijden, desnoods met autocraten en proleten in de voorste wagon. En daar zijn we met de EU dus beland, zodat we maar het onbehagen en de vrees moeten uitspreken dat het oppoetsen van het Brussels blazoen met zoveel smetten en vlekken daarop onbegonnen werk lijkt. Wat we, dat wel, onmogelijk voor lief kunnen nemen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Brusselse blamage

  1. Sjoerd zegt:

    In het spel der grootmachten heeft Nederland niet veel in de Brusselse Melk te brokkelen.

  2. Dhyan zegt:

    Een gebaar wellicht dat de regeringsleiders geen EU achterkamers handjeklap duldt. Zich suf hadden der spitzenkandidat zich evenmin gewerkt slechts voor eigen gewin waar het maar kan rugdekking gezocht met het doen van beloftes indien hij zou zijn verkozen.

  3. pjotr zegt:

    Rob, je verwoordt precies, hoe ik er zelf ook over denk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s