Heeft de sportpers gelijk?

Moet de Nederlandse sportpers eigenlijk nog wel serieus genomen worden? Te oordelen naar de wijze van verslaglegging van de prestaties van de Nederlandse deelnemers, Ajax en PSV, aan de Champions League, nauwelijks. De krantenverhalen naar aanleiding van de gespeelde wedstrijden zouden in het eerste de beste verenigingsblad niet misstaan. Want kritiekloos en overspannen enthousiast, terwijl de objectieve kijker bij het zien van de verschillende potjes zich toch wel eens achter de oren zal hebben gekrabd, en nog veel meer na het lezen van de verschillende reportages. Het is uiteraard leuk dat Ajax naar behoren presteert, als het afgemeten wordt naar het behaalde aantal punten. Maar plaatsing van enkele kanttekeningen zijn meer dan gerechtvaardigd. Bijvoorbeeld. Was het Griekse AEK nou zo’n geweldige tegenstander met meer kwaliteit dan het gemiddelde Eredivisie-elftal? Dus was die 3 – 0 overwinning meer dan normaal en verder niets om extra over naar huis te schrijven. Eenzelfde relativering past ten aanzien van het behaalde gelijkspel tegen Bayern München. Op zich best verdienstelijk om in een uitwedstrijd een dergelijk resultaat tegen een Europese topclub te halen. Maar niet vergeten mag worden dat de Duitsers al een aantal weken met hun vorm kampen, waardoor het voor Ajax ook gemakkelijker voetballen was. Van welke gelegenheid dus goed gebruik gemaakt werd.

Maar verder is het nog veel te vroeg om de victorie te kraaien zoals de Nederlandse sportpers die nu al wat snel doet. Hetzelfde verhaal gaat op voor PSV dat in de afgelopen twee wedstrijden, tegen Barcelona en Internazionale, niet alleen teleurstellende resultaten heeft geboekt, maar ook nooit het eclatante niveau heeft gehaald dat het wel liet zien in de wedstrijd waarin Ajax over de knie werd gelegd. Talenten als Lozano en Bergwijn hebben hun kunnen niet laten zien op het podium waar dat wel werd verwacht. Waarover in de sportpers in alle talen wordt gezwegen. Sterker nog, er wordt zelfs omstandig beweerd dat PSV het nog aardig heeft gedaan en zijn partij goed heeft meegeblazen. Wat een verdichting van de werkelijkheid is die toch harder aankwam bij de kijker die zijn ogen open hield en zijn objectiviteit bewaarde. Want dan restte slechts de conclusie dat zowel Ajax als PSV tot nu toe aardig hun best hebben gedaan, met meer of minder succes. Maar dat het verder gewoon een kwestie blijft van eerst zien en dan pas geloven dat de weg naar de top al echt zo open ligt zoals nu door zoveel voetbalverslaggevers wordt beweerd. Een incidenteel succes, hoe leuk en hoe welkom ook, kan namelijk geen enkele reden zijn om de dag te prijzen voordat het avond is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Heeft de sportpers gelijk?

  1. Sjoerd zegt:

    De winnaar heeft altijd gelijk, zo gaat dat spelletje… Maar of dat nou de sportpers is waag ik te betwijfelen.

  2. Mack zegt:

    Bergwijn heeft het natuurlijk wel goed gedaan. Lozano minder. En PSV had wat pech tegen Inter, maar Inter was ook wel sterker, dus winnen was sowieso een lastig verhaal geworden. Tegen FC Messi waren ze kansloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s